View Single Post
Old 26 Aug 2010, 20:33   #367
Anxious_Schizoid
Senior

Anxious_Schizoid

Originally Posted by Ipu:
Ideea epopeii e că orgoliile și diferendele dintre conducători (Ahile și Agamemnon) decid destinele unor armate întregi.

A, apropo, comentariul ăsta l-ai citit?

S-ar putea să fie aceasta ideea, altlfel de ce nu se povestește nimic despre primii nouă ani ai războiul troian și se începe direct cu declanșarea conflictului dintre Ahile și Agamemnon? Se poate spune că prin lipsa detaliilor în legătură cu acești nouă ani, se creează impresia că lucrurile au fost într-o stare de echilibru, până când orgoliile au început să se manifeste în oastea grecească. Din toate schimbările de situație, bine, rău, toate făcând parte dintr-o situație generală de bine și rău pentru greci (din cauza absenței lui Ahile, armata troiană ajunge până la corăbiile grecești, cu gândul de a le incendia și de a-i forța pe greci să se întoarcă acasă) am putea deduce o mică filosofie de viață: înainte de a fi mai bine, trebuie să fie mai rău.
Eu nu am căutat vreo idee anume în Iliada, am citit-o doar ca să văd prin ce diferă de filmul Troia și pentru a mă familiariza cu zeităților din mitologia greacă.
Dar dacă consideri că Iliada este un document care atestă războiul troian, atunci acest război a fost ”ideea” epopeei.
Comentariul nu l-am citit.
Anxious_Schizoid is offline   Reply With Quote sendpm.gif