Originally Posted by Ipu:
Când scriam de valoarea culturală a filmelor românești eu nu mă refeream contribuția lor la receptarea în afară a cinematografiei române, ci la modul cum ele redau imaginea noastră în afară. Dacă de exemplu Filantropica (premiul juriului la Paris) îi invită pe străini să ne disprețuiască, Francesca afirmă dreptul și determinarea noastră de a nu ne lăsa călcați în picioare de concetățenii noștri europeni. Cultura nu se reduce la fenomenul artistic; eu am folosit acestă noțiune cu sensul cel mai larg.
|
Cultura nu se reduce doar la fenomenul artistic, dar e strans legata de modul in care lumea reactioneaza la manifestarile artistice.
Asa ca mie mi se pare ca ne facem un deserviciu mai mare cand ne respingem lucrarile artistice (apreciate, culmea!, pe plan international) pentru tot felul de motive aiuristice, decat atunci cand cand incercam sa ne discutam anumite probleme sociale, prin arta.
Deci cred ca mai tare dispretuiesc francezii cand ne aud ca ne plangem ca Filantropica nu ne pune intr-o lumina favorabila, decat pe baza chestiilor prezentate in film.