Senior
|
Tudor Giurgiu: „E o comedie, nu un film pentru Cannes. Este un film pentru public“
Gândul
Proiectul iniţiatorului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a fost preferatul din acest an al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). "Despre oameni şi melci" a primit 1.635.000 de lei. E o poveste foarte bună, cu un scenariu de excepţie, punctează pentru Gândul Tudor Giurgiu. După ce anul trecut CNC nu a organizat nicio sesiune de concursuri de proiecte cinematografice, la sesiunea din acest an a fost darnic. Iniţiatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Tudor Giurgiu, a fost preferatul centrului care i-a acordat cea mai mare finanţare la categoria ficţiune lungmetraj, res-pectiv 1.653.000 de lei. "Nu eu sunt câştigătorul", spune regizorul pentru Gândul. "«Despre oameni şi melci» e o poveste foarte bună, cu un scenariu de excepţie ce-i aparţine lui Ionuţ Teianu", a declarat Giurgiu. Absolvent de ATF , Teianu a plecat în anii '90 în Franţa, unde trăieşte şi acum, mai precis la Paris. El lucrează la Televiziunea Franceză şi scrie în continuare. Aşa s-a născut şi scenariul care stă la baza viitorului proiect pe care Tudor Giurgiu îl va produce şi regiza, "Despre oameni şi melci".
Cum a ajuns Giurgiu în posesia poveştii lui Teianu explică el însuşi. "M-a sunat un producător din Franţa care mi-a zis că trebuie să citesc scenariul. Că lui i-a plăcut şi că a râs cu lacrimi. Asta m-a convins şi, mai mult, mi-a plăcut atât de tare încât am decis nu doar să-l produc, ci şi să-l regizez", mai spune Tudor Giurgiu. Banii primiţi de la CNC, respectiv 1.653.000 de lei, reprezintă, potrivit producătorului, "doar 47 - 48% din bugetul total al viitorului film". "A-vem un coproducător din Franţa şi deocamdată încercăm să strângem bani pentru lungmetraj", afirmă Tudor Giurgiu. Filmările sunt preconizate să înceapă în vara viitoare şi - ca o ambiţie - Giurgiu ar vrea ca "Despre oameni şi melci" să aibă premiera la TIFF, în mai 2012. "Deocamdată mai avem de lucru la scenariu şi nici nu ne-am gândit la distribuţie", conchide regizorul român.
El nu vrea să dezvăluie prea mult din scenariu. "E povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, la începutul anilor '90, în România. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. "E o comedie, nu un film pentru Cannes", mai spune Tudor Giurgiu. "E un alt gen de producţie, care va ajunge la public".
Cum se împart cele 9,8 milioane de lei la lungmetraj
Pe locul al doilea în clasamentul finanţărilor s-a situat Sergiu Nicolaescu, care a primit 1.561.841 de lei. Proiectul său "Ultimul corupt al României" va fi realizat de casa de producţie MediaPro Pictures. A treia poziţie în topul creditelor alocate la secţiunea ficţiune lungmetraj, respectiv 1.269.909 lei, i-a revenit pro-iectului "El Rumano", care va fi regizat de Cătălin Mitulescu. Pe poziţia a patra s-a clasat proiectul "Doar cu buletinul la Paris", de Horaţiu Mălăele, care a primit 1.097.559 de lei, urmat de "Iguanele", de Marian Crişan - 1.084.828 de lei. "Elisabeta Rizea", proiectul inclus în seria despre eroii luptei anticomuniste realizată de Constantin Popescu, a pri-mit o finanţare de 1.068.490 de lei, iar proiectul Hi Film "Toată lumea din familia noastră", care va fi regizat de Radu Jude, a primit 1.006.982 de lei. Adrian Sitaru, pentru "Domestic", a primit o finanţare de 977.811 lei, în timp ce proiectul care va fi regizat de Adrian Popovici, "Bonded/ Încătuşat", a luat 812.505 lei, iar Geo Saizescu - cu "A doua şansă" - a obţinut o finanţare de 795.890 de lei.
|