Originally Posted by c.ghevara:
2. ”Lipsa spectatorilor din săli” am întrebuinţat-o geneneric – ca lipsă de audienţă, lipsă a succesului. În al meu oraş de provincie, din vreo 7 cinematografe n-a rămas niciunul. Avem doar un multiplex.
Nu avem industrie. De fapt, dacă mă gândesc bine, după 89, la fel ca economia, filmul românesc a rămas, în toată goliciunea lui adevărată, în competiţie cu filmele puternice. Cine naiba ar fi mers pe vremea lui Ceauşescu la filme româneşti, dacă ar fi avut la dispoziţie filme străine recente? Filmele româneşti nu au fost într-o competiţie reală cu cele străine. Cinematografia românească a crescut în seră, protejată, bibilită cu preţul pervetirii. Fără case de film private, care să trăiască din succesul financiar de public, nu avea cum să existe o industrie. Cred că direcţia asta, spre festivaluri şi premii, cam ignorând şi dispreţuind succesul de public, cam din rădăcinile alea ni se trage. Nu avem industrie, pentru că nici acum nu prea văd prea multe case de film care să încerce să trăiască din filme. Nu mă gândesc la producţii de reclame sau la mici ciupeli pe lângă CNC. Eh, dar asta e altă discuţie. Cinematografia noastră se cantonează cu încăpăţânare în realism (minus imbecilităţile lui Nicolaescu), şi asta e o altă tară a perioadei comuniste. Mi se pare că aşa pierdem zone importante de subiecte. Sigur, din ce-am văzut, se cere realism, şi în subiect, şi în dialog, şi în situaţii. Dar spectatorii preferă tot filmele americane, acceptând bucuroşi exagerările; nu îi deranjează, pentru că acceptă această convenţie în schimbul unei poveşti bune şi a emoţiilor. Uite, bunăoară, un serial drag mie, Crimele din Midsomer. Pe cine deranjează că într-o comună sunt ucişi 2-3 oameni pe episod! Se revoltă cineva că nu e real? Ei, cred că asta pierde cinematografia noastră. Nu oferă spectatorului lucruri esenţiale, emoţie, satisfacţie, vrajă. Îi oferă, eventual, plăceri estetice rafinate, intelectuale, dar nu îi dă uitare de sine. Îi spune “fii atent ce-ţi fac” în loc să îl manipuleze, lucru pe care spectatorul şi-l doreşte. Şi nu cred că asta depinde de bugetul filmului!!! Depinde, în primul rând de scenarii şi de alegerea lor pentru producţie.
Nu cred nici eu că în fiecare promoţie se naşte un Mungiu, Porumboiu etc, dar cred că în fiecare generaţie se naşte măcar unul. (Nu, nu sunt student la regie. Nici la altceva.)
4. Nu ştiu nici eu. Minimalismul trebuie să fie o invenţie europeană. Trebuie să aibă şi americanii, ăia independenţii. Nici eu nu sunt un specialist. Sunt doar un curios. Până acum nu m-a preocupat. Însă am impresia că dacă mă uit cu lupa la el s-ar putea să ajung la concluzia că nici nu există. De asta eram curios dacă există scenariu minimalist şi prin ce se deosebeşte el de un scenariu “normal”, câtă vreme eu înţeleg scenariul ca pe un text minimalist prin definiţie.
Am văzut că ai postat anul ăsta ceva la workshop. Locul ăla e părăsit, dead& burried? 
|
Eu imi amintesc ca pe vremea lu ceasca am vazut si filme straineze.. eram pe la baile herculane si vedeam filme cu chinezi batausi.. asta prin 1985-88 .. si la varsta aia mi se pareau mult mai tari decat filemel romanesti..
Apropo de calitatea filmeleor inainte de revolutie..la filmele de prin anii 70-80 nu mi se parea diferenta foarte mare fata de filmele straine. si ma refer la filmele de actiune, in primul rand
(sa nu uitam ca am avut o scoala de cascadorie destul de buna, iar catvea filme au avut succes si pe meleaguri straine..
cica subiectele astea comuniste au succes, tocmai pentru ca idiotii aia din europa de vest nu prea au avut comunism.. si atunci e normal sa fie interesati de acest subiect.. oricum mult timp nu pot sa ramana interesati de acelasi subiect, si minimalistii nostri vor fi nevoiti sa caute alte subiecte..
desi pare o tampenie, eu m-am ofticat cand au scos ungurii Taxidermia; nu mi-a venit sa cred ca noi nu putem scoate ceva in genul ala, si ne multumim cu comunistoidele alea..
iti dau dreptate in ceea ce priveste umila noastra cinematografie!
te-am intrebat de regie, pentru ca te vad pasionat, si e bine sa nu se piarda aceasta pasiune..
este o categorie pe aci care se numeste Iconoclast.. acolo a fost incadrat Easy rider, care e printe primele posibile minimaliste americane la care m-am gandit.. dar mai am dubii..
in workshop, pe vremuri, se postau scenarii, pareri, chestii, socoteli.. nu puteau intra decat membrii activi.. activitatea e cam moarta de cativa ani.. au plecat niste moderatori mai vechi, nu prea au avut cu cine sa fie inlocuiti, si activitatea in atelier nu prea a continuat.. nu includem aici continuarile la \terminator 69, sau alte aberatii care in mod normal nu prea au ce cauta pe aci..
eu postasem despre baietii aia din montevideo de au facut un film cu 200$ si holiudu l-a cumparat cu 30 de bulioane de $
asta era filmu
http://www.youtube.com/watch#!videos...&v=-dadPWhEhVk
oricum, poti sa ceri si tu acces acolo, ar trebui sa primesti
SI DESI E OCUPAT,, POATE INTERVINE SI CERBERUL DE SERVICIU A.K.A. PITBULL PE ACEST TOPIC!!!!!! ..