Originally Posted by Ipu:
Nu mă deranjase trimiterea la o lucrare obscură, ci tonul disprețuitor și lipsit de deferență.
Ceea ce însă ar trebui să-ți dea de gândit ție este lipsa capacității de sinteză și de a stabili gradul de generalitate a unui argument. A trimite pe cineva să citească un capitol dintr-o operă beletristică - așa cum unii predicatori creștini îi îndeamnă pe credincioși să afle răspunsuri la niște probleme de zi cu zi indicându-le o anumită carte, un capitol și un verset din Biblie - e rușinos mai degrabă pentru sfătuitor decât pentru cel sfătuit. Nu mai spun că în cazul de față nici nu era vorba de masacre sau de crime de război sau pace, decât ca o simplă situație care poate fi speculată într-o operă artistică tezistă, discuția fiind despre denigrarea programată sau involuntară, voluntară ori comandată, superficială sau gravă.
|
Tonul nu era si nici nu trebuia interpretat ca dispretuitor, din motivele explicate in postul anterior. Tu te poti considera in continuare persecutat si jignit, daca te face sa te simti mai bine.
Cartea este obscura ( si a fost si pentru mine inainte sa o primesc cadou) doar pentru ca in general stirile despre aparitiile literare nu sunt atat de mediatizate ca cele despre staruri. Nu mi-as fi permis insa sa o mentionez daca era chiar genul de lectura de butic. Jontathan Littlel a creat un oarecare tam-tam cu opera sa, mai ales ca e totusi un american care a scris o carte de 1000 de pagini in franceza, discutand perspectiva unui ofiter german (deci ceva relativ inedit chiar si in lumea literara, zic eu). Oricum, eu am toata convingerea ca despre cartea asta chiar se va mai vorbi in viitor.
Ceea ce nu ai inteles tu, este ca te-am trimis la cartea asta nu pentru ca ar contine cine stie ce adevaruri pe care trebuie sa le cunosti, ci pentru ca este o scriere extrem de convingator argumentata. Deci chiar daca stii ca nemtii au fost personaje negative in al doilea razboi mondial, si ca au omorat o multime de oameni, cartea asta e atat de bine scrisa, incat te poate face sa-ti pui intrebari asupra convingerilor pe care le aveai initial.
Mi s-a parut si mi se pare, ca esti mult prea radical in concepte, ceea ce face o discutie cu tine, extrem de dificila. E pacat, pentru ca pari o persoana inteligenta. Dar lucrurile chiar nu sunt numai albe si negre iar binele si raul chiar pot co-exista in aceeasi persoana sau situatie. Daca o gramada de carti si filme nu au reusit sa te convinga de lucrul asta, am considerat ca ti-ar trebui ceva mai radical, mai ales ca tematica era relativ apropiata de cea din discutie. Si asta nu pentru ca mi-as dori sa te educ, ci pentru ca am vazut ca o serie de argumente cat se poate de logice ale altor useri, au trecut pe langa tine fara nici un efect.
Dar ai extrem de mare dreptate, nu sunt profesor, nu sunt avocatul filmelor sau al regizorilor in care tu arunci cu noroi complet gratuit si nejustificat, iar pe tine nici nu te intereseaza parerile celor care nu sunt de acord cu modul in care ai pus tu problema in acest topic...deci penibila sunt intr-adevar eu....