View Single Post
Old 22 Jul 2010, 17:55   #40
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Originally Posted by Ipu:
Aș vrea totuși să remarc similitudinea de distribuție și de subiect (militari români ucigând cu premeditare civili nevinovați) dintre cele două filme. Există o stranie continuitate între ele, dincolo de lipsa de racord dintre cele două regii - una elegantă, fină, poetică; cealaltă, frustă, brutal-cabotină, deductibilă după Cocoșul decapitat, . ...Gruber e un soi de „După 20 de ani” al Verii...

Eu ti-as recomanda sa citesti inceputul de la the "Kindly Ones" de Jonathan Littlell ca sa intelegi mai bine cum e cu razboiul crima cu premeditare si multe alte atrocitati. Dar dupa ce pareri vad ca emiti, ma tare tem ca ai citi degeaba.

Mi-e foarte greu sa cred ca oameni rationali cu o minima cultura, se uita la un film artistic despre razboi si isi fac o parere despre un popor, in functie de ceea ce vad acolo.
Chiar daca filmul lui Gabrea e complet adevarat, chiar daca romanii au omorat oameni civili cu sange rece si fara remuscari (ceea ce eu personal cred), chestia asta nu cred ca e semnificativa pentru ca nu eram in postura sa facem altceva. Da sunt convinsa ca soldatii romani au omorat evrei si nu ma simt ofuscata daca un film arata chestia asta, pentru ca stiu ca daca nu i-am fi omorat, nemtii ne-ar fi invadat tara sau ar fi venit aici sa omoare dublu sau triplu decat ne cerusera initial. Nu zic ca e scuzabil sa omori oameni, sau ca nu ar trebui sa ne pese..dar realitatea e ca in razboi fiind era destul de clar ca cel ptuin pentru niste oameni noi am fost personaje negative.

Iar eu personal prefer sa vad perspectiva asta ilustrata de un regizor roman si nu consider ca imi face un deserviciu (decat daca filmul este foarte prost).