Prima data cand am dat de topicul asta ma asteptam sa gasesc titluri de filme in care romanii sunt "the bad guys". Am vazut de exemplu un episod din Criminal Minds in care criminalii erau emigranti din Romania, parca si in Pacemaker (desi Marcel iures nu joaca rolul unui roman) Nicole Kidman avea niste probleme cu niste romani, si cred c-am mai vazut si un film cu Steven Seagal (filmat chair in Romania) unde se lupta cu o serie de mafioti romani. In orice caz, ma asteptam la un topic de amuzament cu mentionarea unei serii intregi de filme de categoria B. Zic de amuzament pentru ca desi evident nu e nici o placere sa apari ca personaj negativ, nu cred ca ne putem plange prea tare mai ales ca in filmele americane nu suntem nici pe departe atat de populari ca germanii, rusii si mai nou arabii...
Trecand peste asteptarile mele, ajung si citesc propunerile. Jeez Ipu, filmele astea in primul rand (poate doar cu exceptia filmului lui Pintilie) nici macar nu sunt facute pentru straini. Deci chestiile de care le acuzi tu sunt din start total aiuristice. E ca si cum l-ai acuza pe Caragiale ca nu descrie sociatatea lui in mod favorabil.
Bun, filmele ajung sa fie vazute de straini. Tu crezi ca oamenii aia care se duc la festivaluri isi fac parerea despre o tara judecand niste situatii particulare dintr-un film? Sa inteleg ca tu daca te uiti la Milk ai senzatia ca toti americanii sunt fie homosexuali fie anti/homosexuali sau daca te uiti la American History X ai senzatia ca toti americanii sunt rasisti etc? n-as prea crede...
Nu vad nici o problema ca un film sa discute problemele negative care exista intr-un anumit sistem. N-avem cum sa le rezolvam daca ne facem ca nu exista, sau ca n-au existat...
Filme ca Filantropica mi se par a avea o forma geniala prin care sa ne faca sa constientizam ca avem niste probleme, fara a ne da una in cap in sala de cinema, cum face de exemplu Moartea Dl Lazarescu. Dar chiar si acolo, e toatal aiurea sa acuzi filmul ca pune Romania intr-o lumina proasta. Romania face singura chestia asta..filmul doar arata ca exista totusi niste oameni in tara asta care considera problematic modul in care functioneaza sistemul sanitar.
Eu am vazut filme romanesti cu oameni straini langa mine (ceea ce ma indoiesc ca tu ai facut). Si am vazut chiar 4,3,2. Si n-am intalnit pana acum reactii din categoria celor sugerate de tine