Thread: "A Single Man"
View Single Post
Old 19 Jul 2010, 08:17   #1
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
"A Single Man"

Cum plm nu a ajuns filmul ăsta pe lista nominalizaţilor la Best Picture anul ăsta? Au nominalizat toate dudele posibile şi imposibile şi au lăsat pe dinafară bijuteria asta. Revoltător.
Din cîte am înţeles, regizorul a fost designer de modă înainte de a trece la regie, iar acest lucru se observă pe film – cadrele reuşesc să surprindă, cu stil, trăirile interioare ale personajului principal. Urmărim, pe parcursul unei întregi zile, un om care încearca să-şi încheie socotelile cu lumea. Partenerul de viaţă i-a fost ucis într-un accident de maşină iar evenimentul l-a afectat în asemenea măsură încît nu mai găseşte niciun motiv să continue. Colin Firth face un rol fenomenal, un personaj în interiorul căruia se dă permanent o luptă între scorţoşenia englezească şi sentimentele universale. Punctul de vedere e subiectiv. Predomină un cenuşiu în ton cu starea de spirit a personajului, întrerupt, din cînd în cînd, de cîte o explozie de culoare, atunci cînd se instalează nostalgia, cînd, pentru cîteva secunde, în iadul personal se strecoară o amintire din trecut.
Prezentul se împleteşte cu trecutul, culorile se accentuează ori se diluează corespunzător... George se îngrijeşte de toate detaliile, îşi pregăteşte costumul de îngropăciune, serveşte ultima cină în compania lui Charlie (Julianne Moore), o fostă parteneră care nu a reuşit să treacă complet peste relaţie (living in the past is my future, spune ea la un moment dat). Prizonier al trecutului şi al disperării, George se leapădă de boema sa existenţă, rezistînd eroic în faţa tentaţiilor venite din partea celor doi tineri chipeşi ce orbitează în jurul lui.
Emoţiile unei întregi existenţe se concentrează în această ultimă zi. În profunda sa izolare, tot ceea ce mai poate străpunge bariera ridicată sînt detaliile: senzualitatea buzelor, delicateţea unei priviri în close-up. Un personaj vorbeşte la un moment dat despre frumuseţea apusului, indusă de smogul oraşului. La fel reuşeşte şi regizorul să găsească frumuseţea în disperare...
Încă o dată, ruşine Academiei pentru faptul că promovează nonvalorile si pentru ca ignora pe nedrept asemenea filme.
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif