Unii dintre minimalisti vor fi cu siguranta profesori buni acolo.
Cristi Puiu a venit la mine la curs, acum 3 saptamani, l-am invitat sa ne tina un seminar.
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97158
A fost fascinant, il ascultau copiii cu ochii cat cepele - si cu totii am invatat multe lucruri importante de la el. Evident, NU LA MODUL DE A-L IMITA - asta ar fi cea mai mare greseala posibila! Le-am si spus elevilor: "Acuma sa nu incepeti sa ganditi structuri, secvente si cadre ca-n
«M.D.L.» - asta e stilul personal a lui Cristi, numai lui poate sa-i reuseasca. Voi bagati la cap tot ce v-a spus, asimilati, procesati, sublimati, si in timp formati-va propria voastra personalitate artistica!"
...Iar alti profesori, nu dintre minimalisti, va trebui sa fie gasiti... formati... adusi din strainatate... etc.
De-asta am spus: "intr-un viitor probabil, si nu foarte apropiat". E un proces care are nevoie de timp, si pentru care nu suntem deloc pregatiti (inclusiv din vina masinii de spalat creiere din U.N.A.T.C.).
Dar, daca macar visam la un asemenea viitor, daca vrem sa facem primul pas intr-acolo, o conditie esentiala e sa ne recunoastem valorile actuale - nu sa le negam, din motivul pueril ca fac arta si nu se reped, hodoronc-tronc, sa faca film de public (indiferent de ceea ce simt, de chemarea si natura lor artistica).
Cat despre profesorii minimalistilor, EVIDENT cä ei n-au fost Damian, Bostan, Sopterean, Nichitus... In cazul ca aceste persoane au indeplinit, in sens administrativ, functia respectiva, evident cä ar fi fost o lipsa de bun-simt sa zica: "Am avut-o pe Bostan, si am invatat de la ea cum sa nu fac film." Mai bine o trece sub tacere...