Da, stiu ca cei de peste Prut sunt oameni, dar am mari dubii ca mai sunt moldoveni.
Spun Cehia, pentru ca nu mai e nici o alta Cehia nicaieri altundeva. In schimb, spun Republica Moldova, pentru ca Moldova exista deja, e o regiune in Romania. Si spun FYROM, pentru ca Macedonia e in Grecia.
Problema mea e pasivitatea noastra in a accepta cum o populatie rusificata practic ne fura si identitatea si istoria. Spun ne-o fura, nu pentru ca Moldova nu s-ar fi extins pana la Nistru, ci pentru ca ea e modificata, alterata pentru a servi unei agende anti-romanesti.
In Romania traiesc 6 milioane de moldoveni. Nu e vorba de mandrie regionala, ci de respect pentru istoria noastra, a romanilor. In Republica Moldova, traiesc 3 milioane de oameni, din care vreo treime spun ca vorbesc limba romana, restul limba moldoveneasca. Si toti vorbesc rusa, si asta nu o chestiune de multi-lingvism, de cultura din proprie initiativa, ci de rusificare.
Mie mi-e jena cum Stefan cel Mare e material de propaganda pentru "moldovenism". Mi-e jena cand astia isi spun moldoveni, si scuipa in ochi romanii, si, inclusiv, fratii lor moldoveni, care practic au avut sansa de a decide liber crearea statului Romania, si a aceastei natiuni, prin Unirea de la 1859, prin comparatie cu identiatea lor "moldoveneasca" care le-a fost creata de sovietici.
Pana la urma e vorba de respect fata de noi insine. De cum acceptam ca altii sa se erijeze in pastratorii identitatii moldovenesti, continuatorii Moldovei medievale, si sa se declare clar diferiti de romani.
Da, in Basarabia traiesc si romani, dar dupa 200 de ani de rusificare, acestia sunt o minoritate. Uita-te pe ultimul barometru de opinie de acolo, doua treimi declara ca vorbesc limba moldoveneasca, mai mult de jumatatea vor rusa limba oficiala, si Rusia partener strategic, 40% spun ca 7 aprilie a fost lovitura de stat, alti 40% ca a fost vandalism, si comunistii raman principala forta politica, cu 30%, cu aceeasi propaganda anti-romaneasca.
Nu inteleg de ce noi trebuie sa acceptam sa fim batjocoriti, si sa nu le spunem clar: Moldova e Romania, Moldova e istoria noastra, e identitatea noastra.
Intra pe site-ul asta, sa vezi ce inseamna propaganda "moldoveneasca", si ce inseamna Romania pentru ei.
www.patriotism.md
E doar o imagine, dar cred eu ca e reprezentativa pentru sentimentele "fratilor" nostri pentru noi.