View Single Post
Old 16 May 2010, 16:50   #163
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by redmen:
A fost careva de pe aici prin Cuba? Impresii ceva?

red, mai jos sint impresiile mele din 2008. Poate o sa revin cu niste poze mai tirziu.

----

nici nu stiu cum sa incep cu Cuba, am avut o vacanta placuta, dar genul asta de vacanta, cu burta la soare nu-i de mine.

am stat in Varadero, care e o peninsula de vreo 10 km lungime, aprox la jumatatea peninsulei. hotelul a fost ok dar e plictiseala mare sa stai doar la hotel. dupa cum am vazut eu treaba la hotelul asta, mi se par mai fericiti angajatii decit turistii. nu pot sa inteleg cum de poti sa consideri o mare fericire sa stai sa bei si sa maninci si asta la soare toata ziua. poti face si altceva in afara de hotel dar cine zice ca e Cuba ieftina probabil ca n-a iesit de la hotel. inchiriatul unei masini e aprox 130 $ pe zi. noi am inchiriat o jumate de zi pentru Havana si inca 6 ore sa ne miscam pe linga Varadero si pentru asta am dat 150$. orice activitate de genul snorkling, excursii pe mare sau pe uscat costa dublu fata de cit ar face. cam asta ar fi ce m-a enervat cel mai tare in Cuba, ca sub aspectul de vacanta ieftina, de fapt nu-ti ofera decit pachetul initial. orice vrei sa explorezi suplimentar, platesti cit nu face.

am fost dezamagita de Havana, e adevarat ca nici nu am avut timp sa vad mare lucru si am avut si peripetii pe drum. am tras pe dreapta sa fotografiez un pod. eu m-am dus in treaba mea sa fac poze, privelistea era superba. intre timp copiii mei au ramas la masina si cit s-au ciondanit daca sa vina sau nu dupa mine au iesit din masina fara sa ia cheile si cu usile blocate. noroc (ca in norocul cu politistul si capacul de la gura de canal) ca era o masina de politie trasa pe dreapta chiar acolo, noi nu aveam nici macar telefonul agentei de la care inchiriasem, totul era in masina, si au contactat alta politie din Varadero si au transmis ce am incercat noi sa le spunem. va dati seama ca ne-am inteles ca orbu cu mutu la vorbit, dar in final, cu o ora si jumate mai tirziu decit planuisem, cu mai putini bani in buzunar si cu invataturi noi, cum sa descui o masina cu o ranga si un cirlig, am ajuns la Havana. intre timp se facuse ora 4 dupa amiaza, sleiti de foame, am facut citiva pasi prin orasul vechi pina am zis stop, nu poti sa vezi nimic pe stomacul gol, asa ca mai intii ne-am oprit intr-un restaurant si am ales sa fim prudenti de data asta asa ca am comandat pizza.
nu prea ai ce sa vezi din exterior in Havana. te socheaza ruinele de la tot pasul. admiri arhitectura si te miri cum poate sa existe atita indolenta. e nefiresc ca i-au alungat pe americani de pe insula dar vizitatorii admira tocmai ce le-au lasat americanii ca mostenire: masinile vechi, pe care fiecare le ingrijeste cit mai bine, pentru ca noi nu au de unde sa-si cumpere, copia capitoliului din Washinton si un nume americanesc: Hemingway. eu am tot cautat urmele culturii autentice cubaneze dar nu le-am gasit, nici nu am avut destul timp la dispozitie. ce-am ratat si as fi vrut sa vad, art market, desi am vazut citeva expozitii individuale. artistii, chiar daca ce am vazut eu au fost chitchuri, au viata grea peste tot. nu-i normal ca un sofer de autocar sa ia bacsis la 2 curse dintr-o zi atit cit ii dai unui artist pe un tablou, adica 20$, chiar daca tabloul nu-i stralucit.
asa am ajuns si la aspectul material, vazut de mine la suprafata, poate gresesc. nu-i vad pe cubanezi saraci. nu au masini si case frumoase, de fapt unii traiesc aproape in niste cotete, dar cred ca nu-i intereseaza, in schimb sint bine imbracati, n-am vazut cersetori si nici nu cred ca sufera de foame nimeni acolo. nu este o societate de consum decit in industria hoteliera, in care corporatiile straine si-au adus metehnele dar toti oamenii mi s-au parut multumiti. am intrat in mai multe bazaruri cu suveniruri, pe linga Varadero nu prea ai alte atractii locale si nimeni nu m-a tras de mineca sa cumpar ceva de la el, preturile sint facute special pentru straini, cistiga destul cind vind ceva ca sa nu fie ahtiati dupa cistig. mi se pare o societate normala, un normal cum il vad eu. chiar fara masini oamenii sint inventivi ca sa se deplaseze, autostopul functioneaza f. bine, au sosele bune si nepoluate, pentru ca cel mai mult circula autocare si masini inchiriate pe ele.