Oarecum legat de subiect: Căutând astăzi informații despre Călătoria lui Gruber, am dat și de cronica lui Ion Coja în două locuri. Ca o anecdotă - numai după ce am întâlnit-o și pe Cinemagia am sesizat cui aparținea, pentru că atunci când am citit-o inițial în Ziarul Tricolorul am crezut că fusese scrisă de responsabilul cultural al publicației, Grig Modorcea, care de altfel a scris și el o cronică. Mi-am amintit, apropo de discuțiile cinemagice din ultima vreme, de un articol semnat de Coja și apărut în mai multe părți într-una din publicațiile lui Vadim Tudor și al cărui titlu prelua controversata afirmație a mentorului autorului său, Petre Țuțea: „Legionarii nu au ucis nici un evreu”. Dacă mi-amintesc bine, pentru că „Tribunul” se afla atunci într-o fază de negare a negărilor, la finalul fiecărui episod figura o notă în genul „Articolul reprezintă opinia autorului său. Părerile noastre sunt mai nuanțate.” Deși s-ar putea să mă înșel, confundând situația cu cea a altor articole etichetabile drept „extremiste” de către noii prieteni de atunci ai lui Vadim Tudor, parcă nota era însoțită și de următoarea solicitare: „Îl rugăm insistent pe colaboratorul nostru să-și corecteze textele, care sunt pline de greșeli de exprimare” etc. etc. Ce vreau eu să spun este că astăzi m-am surprins zâmbind amar gândindu-mă la situația care s-ar fi putut creea prin postarea - să zicem - la rubrica „Istoria, adevăr sau minciună?” a unor pasaje din acel articol. M-a pufnit apoi râsul când am încercat să-mi imaginez reacția colegilor noștri forumiști care și-au însușit istoria Gărzii din filmele lui Nicolaescu sau Manole Marcus la citirea de pildă a relatării unei consultări a lui Zelea Codreanu întreprinse de către un apropiat legionar care se interesa îngrijorat dacă poate să se căsătorească cu o evreică și pe care „Căpitanul” l-ar fi asigurat, conform mărturiilor oculare citate de autorul articolului, că el nu vede nimic condamnabil în această unire, drept pentru care mariajul ar fi și avut loc la scurtă vreme după amintita insolită consultare „ideologică”.
Last edited by Ipu : 29 Apr 2010 at 20:07.
|