View Single Post
Old 29 Apr 2010, 09:39   #4
Ipu
Discipolul Diavolului

Ipu

Mulțumesc, Judex și Pitbull. Eu n-am văzut Călătoria... lui Gabrea. Acum, că mi l-ai semnalat, am citit cât de multe cronici am putut, inclusiv pe cele de pe saitul Cinemagia, unde există chiar și o reclamă de câteva zeci de secunde. Am avut în vedere Cocoșul decapitat, dar până la urmă am renunțat la el și nu regret foarte mult, pentru că în listă sunt alte filme care mi se par mult mai dure și mai nedrepte cu românii decât el.
Diversitatea anti-românismelor din titlurile propuse în sondaj poate contraria. Unii forumiști se vor fi întrebând, pe bună dreptate, ce caută unele filme în lista de mai sus. Ei bine, ea e concepută astfel încât să acopere cât mai multe direcții de manifestare a anti-românismului, incluzând nu numai culpabilizarea abjectă, dar și batjocorirea în genul filmului chinezesc Guizi lai le (premiat la Cannes și interzis în patrie); nu numai instigarea spectatorului străin la ură și dispreț față de români, ci și neglijarea posibilității ca mizeria umană tratată într-un film să fie considerată, de către străini și de către români, deopotrivă, mizerie caracteristică Poporului Român.