View Single Post
Old 28 Apr 2010, 17:25   #6
Pashpix
Guru

Pashpix

Lungmetrajul „Kapitalism” al lui Alecu Solomon face deja vâlvă în săli

Andrei Nourescu, ProSport

"Kapitalism", un film cu şi despre îmbogăţiţii tranziţiei, este atacat în instanţă de George Copos. unul dintre protagoniştii peliculei, la doar câteva zile de la lansarea lungmetrajului.

Pelicula zugrăveşte un portret sarcastic al României capitaliste, descriind drumul de la comunism la democraţie prin realizările câtorva magnaţi precum Dinu Patriciu, Dan Voiculescu şi Ioan Niculae. Aceştia pot fi urmăriţi într-o serie de ipostaze inedite, la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croaziere cu iahtul, explicând fiecare propria reţetă a succesului. Pelicula este regizată de Alexandru Solomon şi este produsă în colaborare cu postul francez Arte. Fragmente importante din film sunt dedicate celor mai importanţi investitori din fotbalul românesc, Gigi Becali şi George Copos. Este prima dată când cei doi apar într-un lungmetraj difuzat în cinematografe.

Copos, în fabrică, în halat alb

George Copos vorbeşte din biroul său de la ANA Holding, apoi este filmat pe vasul său cu care participă la regate. Dar cele mai interesante imagini care-l au pe Copos în prim-plan sunt din interiorul fabricii sale de panificaţie. Îmbrăcat în halat alb, patronul Rapidului supraveghează liniile de producţie şi discută cu angajatele. Contactat de ProSport, George Copos şi-a declarat nemulţumirea vizavi de film, la a cărui premieră a asistat vineri. "Este o prezentare tendenţioasă şi am putea să-i dăm în judecată. Ce vină am eu că am avut succes în afaceri, făcute corect? Numai eu ştiu cum în primii ani mă trezeam la trei şi jumătate noaptea ca să plec în fabrică… M-am păcălit, îmi pare rău că am acceptat să apar în film. Bine a făcut Vântu, că a refuzat", a spus Copos. Conform lui Ioan Niculae, citat de Hotnews, Copos va cere în instanţă blocarea filmului de la difuzare.

Gigi, filmat la Strasbourg

Lui Gigi Becali i-a fost dedicat finalul filmului. Patronul Stelei vorbeşte din biroul său de europarlamentar de la Strasbourg. "Aşa cum m-am acomodat în arest, aşa m-am acomodat şi ca politician, mă adaptez oriunde", spune Becali. În film apare şi Ioan Niculae, patronul de la Astra Ploieşti. Miliardarul recunoaşte cu nonşalanţă că a fost ofiţer de Securitate în anii 80. Iar Dan Voiculescu dezvăluie că în 1989, când era şeful Crescent, avea un salariu de 5.000 de dolari! Interesantă este reacţia publicului din sală. Dacă la replicile lui Patriciu sau Voiculescu s-au auzit chiar şi fluierături, imaginile cu Gigi Becali au fost primite cu aplauze!

Ceauşescu, în dialog cu Copos şi Becali

Dar una dintre cele mai inedite declaraţii din film îi aparţine lui Dinu Patriciu. "Capitalismul e imoral. Există un fel de mitologie pe dos a succesului: nu poţi să ai succes decât dacă furi... M-am distrat foarte bine anii ăştia. Şi mi-a plăcut", încheie, spumos, cel mai bogat român. Ultima replică din film este imaginară şi îi aparţine lui Nicolae Ceauşescu. "V-aţi descurcat bine", le spune Ceauşescu bogaţilor României. "Simt că am supravieţuit în fiecare dintre voi", conchide fostul dictator.

Mă şi plictisisem de câte telefoane îi dădusem lui Becali. Vorbeam maximum 50 de secunde, apoi mă expedia. L-am prins, totuşi, la Strasbourg şi a fost OK
Alexandru Solomon, regizor

Ţin minte când m-au filmat la Strasbourg. Am auzit că publicul mă aplaudă în săli şi lucrul ăsta spune multe. Încă n-am văzut filmul
Gigi Becali, patron Steaua
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif