Senior
Join Date: Nov 2008
Posts: 112
|
Cronică de film: Kapitalism – Reţeta noastră secretă (ZIUA ONLINE)
Rechin, balenă, caracatiţa. Acestea sunt, în viziunea miliardarului Dinu Patriciu, cele trei etape ale dezvoltării capitalismului românesc, pe care regizorul Alexandru Solomon le foloseşte în construirea discursului celui mai nou documentar al sau, “Kapitalism. Reţeta noastră secretă”.
Filmul se conturează printr-un raport constant între societatea comunistă şi cea post decembristă, având toate ingredientele unui documentar reuşit: parte artistică, satiră, umor. Pelicula ne introduce cu lejeritate în peisajul românesc post decembrist, pentru ca mai apoi să ne contureze paşii ”kapitalismului” prin perpectiva celor cinci intervievaţi: Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos, George Pădure, Dinu Patriciu, George Becali şi Dan Diaconescu. Un absent al documentarului este Sorin Ovidiu Vantu, cel a cărui implicare în unul dintre cele mai mari scanduluri financiare ale capitalismul românesc face în continuare valuri.
Fiecare dintre aceste personaje este o individualitate puternică, dar cu multe asemuiri, potrivindu-se astfel perfect întru discursul final, precum piesele unui puzzle. Interviurile nu par a avea ca scop descoaserea sau obţinerea de picanterii, fiind de altfel lipsite de acea nuanţa uşor violentă specifică jurnalismului. Ba mai mult, prin însăşi construcţia dialogului, regizorul îi conferă subiectului libertatea de a alege firul conversaţiei, de a-şi exprimă punctul de vedere. Punctul comun? Poate ego-ul puternic al unor oameni ce au reuşit să devină multimilionari într-o perioadă tulbure a istoriei româneşti. Printr-o lejeritate a dialogului, Solomon reuşeşte a le hrăni tocmai acest ego, căpătând proporţii maxime.
În acest sens, de memorat este momentul în George Pădure ne spune că s-a mulţumit cu 10 mililioane de euro, deşi ar fi putut avea sute…. Dan Voiculescu ne arată tabloul lui, acum aflat deasupra biroului fiicei sale Camelia, şi ne poveste cum acea sală va fi una a generaţiilor… Iar Dinu Patriciu mărturiseşte cum s-a distrat mult făcând bani şi recunoaşte că acest lucru a fost posibil bazându-se chiar pe managementul defectuos şi nepriceput al statului.
Suprinzator sau nu, discursul final este ţinut de Dan Diaconescu. Chiar dacă în teorie ştim ştim despre acesta că este un afacerist abil, îmbogăţit în urmă unui show ce exploteaza dramele şi latura noastră balcanică, suntem mai familiarizaţi cu imaginea lui de la OTV, cea de prezentaror. Spre deosebire de personajul moderator, omul de afaceri ni se conturează că o persoană lucidă, obiectivă, ce exprimă la rece punctul în care a ajuns societatea românească: după ‘89 cei care au ştiut şi au vrut să fure sunt milionari acum, cei cărora le-a fost frică regretă şi sunt mult mai săraci. E trist, dar adevărat. Iar această este zonă în care s-a poziţionat şi filmul: lucidă, transparentă, tristă, dar fără a fi dureroasă. Nu este vorba de un atac la adresa mogulilor, ci mai curând de o descriere a lor raportată la societatea românească, dintr-o perspectivă artistică.
Totodată, poate că titlul în engleză “Kapitalism. Our improved formula”, se potriveşte mult mai bine decât cel românesc sau francez. Nu ştiu dacă este o reţetă secretă şi nemaivăzută, dar cu siguranţă este una îmbogăţită, în stil pur românesc.
Info Plus
|