Am predat religie 14 ani la mai multe licee si mai bune si mai slabe. Din mai multe motive, obiective si subiective, am cam renuntat. Nu stiu in viitor daca voi mai preda. Ce vreau sa spun: poate unii nu cunoasteti continutul programei de religie la liceu iar unii care poate mai studiati, ati avut parte de profesori care nu se tineau de programa. Programa e in asa fel conceputa incat sa indeplineasca niste obiective de cunoastere generala si nidecum de indoctrinare. Exista mai multe sectiuni care cuprind la randul lor mai multe teme. Intr-un an scolar se studiaza oleaca de dogma, oleaca de morala, ceva arta, liturgica, istoria religiilor, probleme contemporane in viziunea credintei, bioetica etc. Sectiunile se regasesc pe toti anii de studiul iar temele avanseaza in functie de nivelul de pregatire al elevului. Daca s-ar face carte, in urma orei de religie elevul ar dobandi competente medii in ceea ce priveste fenomenul religios in ansamblu si credinta in care a fost botezat in special. Dar nu se mai face carte! Elevii refuza orice forma de studiu, nimic nu-i preocupa, sunt saturati si plictisiti. La general vorbind. Exista, desigur si exceptii. Profesori titulari de religie sunt destul de putini iar suplinitorii, de cele mai multe ori, bat campii cu gratie aducand deservicii si elevilor si Bisericii.
Materia e deosebit de complexa, volumul de informatii este imens iar fondul uman al elevului din ce in ce mai alterat. Sistemul e ineficient si slab dotat si se opune sustinut materie si personalului deservent prin mentalitati cripto-comuniste de cea mai joasa speta intelectuala.
Ca tot ziceu unii si altii ca ar fi mai bine sa se predea istoria religie: IR-ul e una dintre cele mai grele materii. Am facut experimentul pe o clasa reticenta la programa clasica si la indoctrinarea la care, chipurile, ii supuneam: cand au vazut cu ce se mananca au cerut sa o las balta. Va dau un exemplu, in programa, religia mesopotamiei si a egiptului se face intr-o ora... E crima si pedeapsa. Daca le ceri munca individuala, descarca referate de pe net iar fratele gugal si sora wiki sunt apostoli, infailibili, suficienti si facili!
Daca mai pui si suflet in ceea ce faci esti un om terminat, ajungi pesimist si depresiv. Tu arunci margaritare... Dar... Dumnezeu face minuni!
Nu voi continua. Posturile de gen fac sute, mii de pagini. Toti se pricep. Chiar observam ca pe hotnews topicul cu scoaterea orelor de religie din scoala e mereu up. Nu ne oprim copiii de a se expune la fel de fel de mesaje nocive, nu ne preocupa... dar expunerea la Evanghelie si la mesajul iubirii jertfelnice a Domnului IIsus Hristos pare a fi raul cel mai mare. Si uite asa istoria se repeta, poanta-i veche...