Copila, în primul rând îmi pare rău că, deși am mai postat
aici niște melodii care îmi plăceau când eram și eu „mai tânar și la trup curat” și care nu erau manele, dar care erau cu multe clase peste piesa super comercială pe care mi-a dedicat-o Cristiana (ca și multe din piesele înregistrate laiv de Stoian), nimeni nu le-a luat în seamă și văd că mă considerați în continuare manelist.
„Pam-pam-pam-pam-pam”-ul ăla e marca manelei. Aia e chestie auzită demult de mai multe ori la tv de la oameni serioși (Tudor Gheorghe, Mădălin Voicu etc.) cu ocazii diferite, înainte de a o citi pe internet. Reține însă că atunci când vrei să afli ceva nu trebuie să „întrebi pe oricine”, ci să te adresezi celor competenți și avizați. Era să mă iau, cu ani în urmă, la emisiunea-concurs
Vrei să fii miliardar? după public, dar ăia nu știau nici pe ce lume erau; adormeau acolo de plictiseală și se mai trezeau atunci când îi ruga Ianțu să voteze. Bine că am răspuns cum știam eu.
Înregistrarea de care spuneam eu conținea și o mulțime de melodii care n-aveau nici în clin, nici în mânecă cu manelele, măcar că erau cântate de Stoian. Accepțiunea de „manea” pe care multă lume o are e greșită. Seamănă cu cea de „muzică clasică”, în care se includ și muzica de la perioada barocă înainte, și cea de la romantism încoace. „Clasică” e numai muzica din perioada clasicismului muzical, respectiv dintre prima jumătate a sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea.
Și pentru Cristiana: Eu v-am trimis la sursele unde puteți înțelege cel mai lesne ce vreau să spun. Mi-e mai ușor. Nici nu sunt în Țară, de unde să caut eu în bibloteci acum informații despre manele? Dacă vă interesează să aflați mai multe despre acest gen muzical, adresați-vă unora care se pricep, nu vă adresați mie. Dacă nu vreți să credeți ceea ce eu vă spun cu bună-credință, n-aveți decât.
Altfel, nu mai judecați muzica după viața pe care o duc cantautorii, după firea și comportamentul lor. Sunt mulți care nu au o atitudine civilizată și nici măcar respect pentru ceilalți muzicieni. Ați văzut băiatul ăla cu sindromul Tourette... Dar nu înseamnă că trebuie să-i judecăm muzica pentru asta.