Sint fan Alien, cred ca e singura franciza pe care am vazut-o, integral, pe marele ecran. The first scared the shit out of me. Eram tinar si impresionabil... Intre timp mi-am luat de pe net box set-ul cu 10 dvd-uri, asa ca am vazut toate variantele (theatrical version, director's cut, comentariu regizorilor etc.), inclusiv intreaga bucatarie interna legata de realizarea lor.
Ordinea preferinţelor ar fi următoarea: Alien – Alien3 – Aliens – Alien: Resurrection. Ultimul mi s-a părut întotdeauna a cincea roată de la căruţă, pur şi simplu nu se integrează în peisaj. Şi-a pierdut acel aspect sleazy, nu mai ai acel sentiment de claustrofobie pe care îl încercai vizionînd primele trei părţi, deşi, dpdv al plotului pare cel mai ambiţios (e şi unul dintre motivele pentru care a eşuat), deoarece a încercat să abordeze tematic ideile propuse, independent, în primele trei filme – procrearea (Alien), instinctul matern (Aliens), izbăvirea (Alien3). Cel mai nasol mi s-a părut modul în care a fost readusă Ripley în scenă, înviată precum Bobby Ewing în Dallas.
Aşadar, favoritul rămîne Alien-ul lui Scott, deşi este extrem de greu să aleg unul singur din cele trei – toate pot accede cu brio la statutul de cult.
Cele de dupa Alien: Ressurection nici nu merită aduse în discuţie, ar constitui un sacrilegiu pentru franciză...
|