Puteti sa-mi dati una dupa ceafa, am votat inainte de a vedea toate filmele... Saptamana asta am vazut Death Proof si sunt cu constiinta impacata ca am votat Pulp Fiction.
Pentru mine istoria Tarantino incepe cu Desperado si Robert Rodriguez, imi pare rau ca multi dintre voi nu au vorbit de aceasta legatura .. Apoi a urmat Four Rooms, unde Tarantino este executive producer, dar pun pariu ca a avut ceva de-a face si cu Desperado, desi pe imdb.com nu apare implicat...
Anyway, de ce am votat PF: pentru ca a fost un film care din punctul meu de vedere a schimbat o epoca. A fost ZA MUVI care pentru cei care au putut intelege, a marcat punctul de cotitura intre filmele realiste si povestile fantastice si minunate pe care ni le dorim la cinematograf azi.
Repet, am vazut Death Proof sapt. trecuta si am recunoscut citatul din film ca un citat memorabil, il stiu pe de rost de vreo 15 ani, si stiu ca filmul cu Charles Bronson de unde imi ramasese citatul era un fel de Bourne Ultimatum pe vremea cortinei de fier...
Si totusi, eu sunt o cinefila amatoare, habar n-am de chestii tehnice si eu mai stiu ce se studiaza la facultatea de film, insa sunt movie goer si imi place tot ce e entertaining - ca ma face sa rad, sa imi vina sa ma razbun, sa plang, sa analizez niste chestii din propria viata, asta e entertaining. Iar Tarantino e entertaining all the way, doar ca ne si surprinde cu niste chestii.. Inglorious Basterds a fost pentru mine ca un desert de mult asteptat, imposibil, dar minunat in esenta, nu ma mir ca a lucrat la el atatia ani. Totusi. PF a fost cel mai cel, cel mai fresh, cel mai cool, cel mai altfel film, daca vrei... Mie asta mi se pare reprezentativ.
Ce imi pare rau e de Jackie Brown, fiindca a fost un film foarte alert, de actiune, cu un joc actoricesc (scuzati-mi limbajul de lemn) de exceptie, atat din partea lui Pam Grier, dar si al lui Bridget Fonda si de Niro, si cu un final neasteptat.
Nu stiu cum sa-mi argumentez mai bine alegerea, dar Tarantino creaza niste povesti nemuritoare actuale incat nu poti sa nu te lasi prins. Pulp Fiction este his trademark. Daca iti place asta, daca intelegi ca orice asemanare cu realitatea e pur legata de cinematografie, atunci poti avea un regal cinematografic.