Originally Posted by marius_em:
Cum a fost Speed action SF?
Ma rog, or fi gusturi, dar parerea mea e ca Terminator nici macar nu-l gadila pe Mad Max.
Iar Mad Max 1 a fost un fel Paranormal Activity la vremea lui, facut pe bani putini, si cu incasari monstruoase. Dar se vede ca si Miller, si Gibson au fost la debut.
In Mad Max 2, insa, cei doi sunt in cea mai buna forma. Si nu o spun doar eu, asta e opinia fanilor in general.
Desprea Mad Max 3, ai dreptate, s-au cam dezumflat. Cred ca ce i-a lipsit a fost cruzimea mad max-urilor precursoare, si a iesit asa, ceva aproape naiv.
|
Eu as zice mai hollywoodian, cred ca australienii fac filme mai realiste, mai dure. Imi vin in minte doua filme drept exemplu: Woolf creek (unul din cele mai dure filme de groaza pe care le-am vazut) si The Proposition.
Revendind on topic, eu gasesc intrebarea din titlu mai degraba retorica decat una la care se poate raspunde clar. De ce ne place ceva? Asta tine de o intreaga serie de cauze, de unele dintre ele nici nu suntem constienti. Tine de traire, de sentiment, cu alte cuvinte nu poti controla ceea ce iti place si ce nu. Realizez ca unele filme imi displac, desi se spune ca sunt bune, iar altele imi plac desi se spune ca sunt proaste. Oricat as vrea nu pot sa-mi aliniez aceast simtamant cu ratiunile de ordin estetic sau ce tin de critica de film.
In ceea ce ma priveste filmul mi-a produs o impresie puternica cand l-am vazut prima data in anii '80, odata cu aparitia filmelor interzise, pe vhs. Nu eram obisnuit sa vad filme de actiune de genul asta. Iar in general cred ca filmul place pentru ca e o poveste clasica despre eroism, razbunare, lupta impotriva injustitiei. Max e la fel ca atitia alti eroi - Achile, Ivanhoe, D'Artagnanin, etc. Si nu sunt de acord ca filmul e chiar atat de prost realizat, cel putin pentru vremea respectiva, chiar daca are unele scapari. Scenografia e indrazneata, imaginea deosebita, mai ales scenele din desertul australian, iar Mel Gibson e un actor bun si cu carisma, potrivit in rolul de erou. Fapt dovedit de altfel mai tarziu si in alte filme dintre care e de ajuns sa amintesc doar de Braveheart.