Thread: "Agora"
View Single Post
Old 02 Mar 2010, 00:07   #102
Coshava
Veteran

Coshava

Originally Posted by marius_em:
Mesajul e anti-ignoranta. Hypatia, asa cum a fost prezentata, si tind sa cred ca si personajul real, desi, spre rusinea mea, nu am stiut de ea inainte de Agora, e chiar un exponent de varf al umanitatii. Filmul insa nu trebuie luat ca atare, sunt multe inexactitati si aproximari.

Cam prea multe ca să poată susţine la modul consistent ceva ...

În mare problema ar cam fi că la momentul acţiunii filmului ( sau de fapt de ceva decenii înainte ... ) "şcoala elenistică" în general era în deja în declin zdravăn şi de fapt multe din dogmatismele ulterioare ale "religiei" îşi au fundamentarea taman în modul de gîndire sau mai degrabă tocmai în situaţia de cvasi-impas la care ajunseseră reprezentanţii ei. Inclusiv distrugerea bibliotecii din Alexandria într-un singur act de "furie religioasă" se pare că e o fantezie a istoricilor mult ulteriori - deoarece declinul oraşului, mai întîi în plan comercial şi apoi şi ca centru de cultură şi depozitar de texte antice era deja fapt consumat la sfîrşitul secolului al IV-lea şi el s-a tradus inclusiv prin abandonarea, distrugeri parţiale probabil involuntare sau pur şi simplu mutarea documentelor la Constantinopole sau în alte centre.
Constantinopole sau în alte centre.</P>
</P>
Strict ca film ... poate fi oarecum plăcut deşi planurile sale nu se prea leagă între ele, muzica ( sau sonorul în general ) pe mine unul m-au enervat ş.a.m.d. </P>
</P>
Scuzaţi intervenţia dacă o consideraţi inoportună ... </P>
Coshava is offline   Reply With Quote sendpm.gif