Am vazut si eu in sfrasit filmul. Pe calculator, pentru ca cineva, nu spun cine (Incepe cu C si se termina cu inema City) considera ca Iasul e prea inapoiat pentru filmul asta.
M-am asteptat la ceva mai controversat decat Codul lui da Vinci, dupa ce am citit aici. Nu e.
E un film extraordinar, puternic in executie si in mesaj, o drama complexa. Nu e un film anti-crestin, nu e nici macar anti-religie, si nu, nu e propaganda ateista. Ma intristeaza si ma sperie ca inca se mai considera punerea pe prim plan a nevoii de cunoastere celei de religie ca propaganda ateista.
In fine, "raul" in filmul asta nu e un atribut exclusiv al crestinilor, asa cum crestinii nu sunt prezentati doar intr-o lumina proasta, dimpotriva. Valorile crestine, si puterea crestinismului pentru sufletul uman sunt valorificate mai ales prin Davus.
Tot ce a urmat, tot habotnicismul, toata aroganta si ignoranta omului simplu ce i s-a pus o bata in mana si i s-a spus ca tot ce face e ok, pentru ca indeplineste cuvantul lui D-zeu, e o realitatea, o realitate inca actuala, ce nu tine doar de crestinism si care nu trebuie negata. E natura umana, e prostia umana. Tindem sa glorificam trecutul, sa vedem inceputurile crestinismului doar cu martiri, cu sfinti, cu oameni blanzi si intelepti ce vorbesc pe strazi si raspandesc cuvantul lui D-zeu. Sigur, e frumos, si, da, pe asta se bazeaza crestinismul, pe aceste valori, doar ca omul prost tot prost ramane, fie ca e crestin sau nu, si nu cred ca s-au dat teste de cultura generala tuturor convertitilor la crestinism.
Mesajul e anti-ignoranta. Hypatia, asa cum a fost prezentata, si tind sa cred ca si personajul real, desi, spre rusinea mea, nu am stiut de ea inainte de Agora, e chiar un exponent de varf al umanitatii. Filmul insa nu trebuie luat ca atare, sunt multe inexactitati si aproximari. Faptul ca Hypatia era pe cale sa descopere secretel teoriei heliocentriste e pura speculatie artistica.
Si nu toti crestinii au fost idioti si criminali. Si nu toata istoria crestinismului s-a construit pe sange. Si crestinismul nu inseamna doar habotnicie. Daca ai nevoie ca in fiecare film sa ti se aduca aminte asta, poate Agora nu e pentru tine.
LE. "I was forgiven, but i cannot forgive anymore." (Davus, chiar daca a avut foarte putine replici, majoritate au fost memorabile).
Last edited by marius_em : 24 Feb 2010 at 23:54.
|