Originally Posted by Pitbull:
I have news for you! 
1) Evreii, crestinii si musulmanii cred în "acelasi Dumnezeu" - doar modalitätile de abordare diferä. Si-l recunosc unii altor si îsi respectä reciproc religiile (cu exceptia fundamentalistilor, a bigotilor si a fanaticilor de tot felul, desigur).
2) Credinta în Dumnezeu (ba chiar în orice) poate fi adesea comunicatä prin mijloace mult mai subtile (si mai persuasive) decât exprimarea directä. Oare de ce formula asta îi vine mänusä unuia ca Einstein...? 
...Vezi cum se simplificä totul, si capätä sens? 
|
1. era o gluma. Stiam ca cele 3 religii au aceleasi radacini.
2. Pai nu stiu cat de manusa ii vine. Ideea mea era ca D-zeul lui Einstein e total diferit de D-zeul crestinilor, al evreilor sau al musulmanilor. Einstein practic dezice interventia divina, pentru ca, in conceptia sa, nu crede intr-o entitate divina care sa intervina.
Prin teoria sa de a explica religiile lumii ca panaceu pentru frica de necunoscut, de fapt denunta tot ce scrie in Biblie, sau in Coran, ca inventii umane.
Nu spun care are dreptate, ci am incercat sa evidentiez un aparent paradox. Folosirea lui Einstein ca un argument pro-crestin poate fi clasificat ca o forma de manipulare, sa spui jumatati de adevar pentru a-ti justifica punctul de vedere.
LE
Einstein a militat ca religia si stiinta nu trebuie sa fie contradictorii, si ca aparentele conflicte intre cele doua se datoreaza erorilor umane.
"Science without religion is lame, religion without science is blind ... a legitimate conflict between science and religion cannot exist."
Doar ca despre care religie vorbea?
El a clasificat 3 tipuri de religie.
Prima, e cea bazata pe frica de necunoscut, si explicarea sa inventand fiinte divine.
A doua e cea bazata pe dorinta de ajutor, de dragoste, de confort spiritual, ceea ce iar naste nevoia unei fiinte divine care sa ofere aceste lucruri.
Si al treile tip bazat pe un sentiment de veneratie amestecat cu smerenie fata de misterul lumii.
El a considerat stiinta ca fiind antagonica primelor doua, dar partenera celei de-a treia.