Thread: "Agora"
View Single Post
Old 16 Feb 2010, 04:50   #76
danT
Banned

danT

Originally Posted by Pitbull:
Mäi danT (Ali Gheri, cumva...? )

Nuuu, n-as indrazni...

Originally Posted by Pitbull:
unde stätusi chitit pân-acu'?

Nu prea ma omor cu forumurile/blogurile ("aportul" meu nu va fi cine stie ce - am doar mici pusee, dupa care dispar cu lunile si cu anii), si vazui ca sinteti cam (prea) certareti pentru gustul meu (mie nu-mi prea plac certurile - decit cind sint de idei)...

(Vezi ca daca ma mai flatezi mult o sa ma inrosesc tot - na, ca m-am inrosit deja - si o sa ma fac de ris... )

Originally Posted by Alex Leo Serban:
3 tzutzea batea cimpii (uneori, cu gratie)

Curat cimplii! Cite lacuri secate si vai adinci nu se pot umple cu enormitatile sale...

ma vad nevoit sa repet: ma declar agnostic

I know, i know (ca te citesc prin presa de ceva - multa - vreme). Vorbeam - de ateismul militant (ala "evenghelic", "apostolic", "ecumenic") - pentru acei tineri care citeaza aiurea din Eliade, care cad prea repede - si prea usor (atit de repede si atit de usor incit nici nu mai apuca sa treaca printr-o forma - sau alta - de gindire) -,influentati mai mult de trendul ideologic la moda decit de vreun autentic impuls interior, in apostaziile de tot soiul ale nihilismului contemporan...

Cu agnosticistii chiar n-am nimic! Doar ca ma enerveaza ca fac ce fac si - lipsiti de orice modestie - tot in centru se plaseaza, victemele predilete ale ambelor "sectarisme"... (Adica de ce numai tu si numai tu in centru? Asta ma enerveaza! )
(Si acum a mai aparut si marius_em, sa mai fure si el nitica frisca de pe tort! Bai, ce oameni... )

asta inseamna k nu am dovezi nici k dzeu exista, nici k el nu exista

Nici nu vom avea prea curind! Dar tocmai asta e pariul credintei. Ce sens ar mai avea daca adevarul ei ar fi de domeniul evidentei? (Ce rost ar mai avea o opera de arta daca esenta ei ar fi integral inteligibila, complet transparenta pentru mintea si simturile noastre?) O cheie a credintei, ca sa zic asa, ar fi ca trebuie asumata in pofida evidentelor... (Si cind a fost vreodata vreun adevar - important, serios, greu de sens, ca sa zic asa - de ordinul evidentei pentru fiintele imperfecte care sintem? )

tocmai de aceea, atit convingerea teista, cit si cea ateista mi se par la fel de absurde.

Nu stiu, nu sint sigur... (S-ar putea sa aiba dreptate - vorba rabinului - si una, si alta. Si agnosticismul.)

in ce ma priveste, ‘ipoteza dzeu’ nu-mi foloseste la nimic, pragmatic vbind. este o decizie luata la rece ; nu iau – niciodata – decizii ‘la cald’...

Hmm, nu stiu ce sa zic. Te invidiez ca poti fi atit de cool...

diferenta fata de ‘icoanele consumului’ (vezi marilyn) este uriasa : marilyn a existat, am vazut-o, deci pot spune k ’imi place’ etc.

Ce sa spun... Asta cu simturile care ne pot insela - si o si fac! - e problema ampla (si veche de cind scolile de intelepciune)... Si curcubeul se vede, desi nu exista, si energia neagra exista, desi nu se vede...

de altfel, consumismul nu propune nicio ‘transcendenta’, ceea ce mi se pare de bun-simt

Mie absenta unei "transcendente" mi se pare mai degraba un minus decit un plus - o saracire. (Si oricum, o iluzie. Orice creator adevarat - fie el credincios, ateu ori agnostic - propune, prin insasi prezenta operei sale in lume, o "transcendenta"; care, daca nu e neaparat de ordinul metafizicii traditionale, e macar de ordinul sensului atribuit de el insusi acelei opere - si acelei energii care-l determina sa se puna in lucrare, ca sa zic asa. Altfel nu se poate. Fara raportul de trancendenta nu ar exista decit "fast food" - da' si ala are "trancendenta" lui (care e profitul) .
Si consumismu propune, totusi (si el - inevitabil) o "transcendenta", sau cel putin ceva care sa tina loc de trancendenta: este principiul placerii - zeitatea, ca sa zic asa, cu care-am vrea sa murim de git zilnic... (Si care e, vai!, la fel de capricioasa - fata cu asteptarile noastre de neofiti - ca orice zeitate care a precedat-o. ) (Iar daca n-a dus inca la razboaie... a avut grija deja sa-i piarda pre multi... Zic si eu. )

Pe mine ma interesa - de aia am intrebat cu filmul (care agonizeaza) - cum acelasi principiu face din unii niste rafinati, iar pe altii - cei mai multi - ii timpeste si ii pierde definitiv in subcultura "junk & fast food"... Adica, daca nu principiile sint in sine proaste , ce anume (din ele sau din consecintele lor) le si ne strica? Nu ti se pare o stranie ironie a sortii ca taman principiul caruia ii sacrifici atitea, va sfirsi prin a sacrifica el insusi arta in care ai crezut?

Last edited by danT : 16 Feb 2010 at 05:18.
danT is offline   Reply With Quote sendpm.gif