View Single Post
Old 15 Feb 2010, 21:36   #12
anaemona
Guru

anaemona

12

Originally Posted by Windom:
Pentru cei care aţi văzut filmul – ce credeţi că reprezintă acea pasăre captivă în sala de gimnastică, care este semnificaţia ei? E clar ca e vorba de un simbol... Sa fie un simbol al conditiei juratilor? Al condamnatului?

Pasarea, in general, e simbol al libertatii. In cazul de fata e al libertatii pierdute, fie ca e vorba de jurati, condamnat sau de conditia umana in general. Faptul ca pasarea apare din senin, dupa ce unul din jurati incepe sa-si puna intrebari in legatura cu cazul si sa incerce sa dovedeasca nevinovatia copilului cred ca arata ca ne credem liberi pina la un moment de rascruce, in care ne dam seama ca ce ne inconjoara ne ingradeste. Si pasarea mai pare sa fie aprinderea scinteii intuitiei in fiecare din jurati, adica dupa aparitia ei incep toti sa-si puna problema nevinovatiei.

Ideea centrala a filmului mi se pare ca e compasiunea si increderea, adica trezirea acestor calitati in jurati, in oameni, in noi. Povestile spuse de jurati, sensibilizate asa cum numai rusii reusesc, se rotesc in jurul aceluiasi subiect: atita timp cit cineva iti acorda increderea poti reusi, te poti ridica de unde ai cazut si in final trebuie sa te simti dator sa faci asta pentru altul.

Mi-a placut foarte mult filmul si cred ca ar fi fost un Oscar mai bun decit Counterfeiters, care in afara de locul in care se petrece actiunea nu a avut mare lucru de spus.

Oricum, am si eu 2 nelamuriri in legatura cu filmul.

Ce reprezinta ciinele din final?
Nu cumva citatul asta e gresit? "The law is all powerful and constant. But what can be done when mercy has a greater force than law." Nu mi se pare ca in general se poate pune problema ca mila ar putea avea mai mare forta decit legea, din contra, as spune ca "fara mila" sau indiferenta are intotdeauna forta mai mare decit legea.

Last edited by anaemona : 15 Feb 2010 at 21:42.
anaemona is offline   Reply With Quote sendpm.gif