Daca ar fi insistat un pic si pe un entertaining accesibil as fi bagat mana-n foc ca o sa mature covorul rosu in martie.... insa, varianta de fata mai lasa unele semne de intrebare. Pe ce ma bazez cand spun asta? Well, pe un criteriu foarte ... 'ortodox' : stilul de filmare e MISTO si are personalitate. Intotdeauna, din cate tin eu minte, castigatorul Oscarului venea cu un stil de filmare original. Bine, aici mai intra si 'the cinematography' si montajul , dar in special unghiurile duc greul. Anul trecut am avut galben-pal - ul filmat in diagonala din "Slumdog..." , acum doi ani au fost fratii Coen a caror camera o recunosti din avion; "The Departed" -iarasi: Scorsese nu mai are nevoie de nicio prezentare, si daca nu ma-nsel a luat si pentru montaj s.a.m.d. Bineinteles e doar o superstitie personala dar mi se pare foarte curioasa. Revenind la obiect, "The Hurt Locker" e ireprosabil regizat: credibilitate deplina, ritm si tensiune bune. Avem o muzica foarte 'sanatoasa' mai rupta parca de sfera 'thrilereasca' , pleonastica, si manipulatoare in care au intrat de ceva timp compoztorii hollyoodieni; e o muzica de film adevarata. J. Renner, unul dintre nominalizatii de anul asta pentru 'leading role' e bun dar are sanse firave; Guy Pearce incepuse foarte bine, excelent chiar, dar din pacate l-au lichidat repede. Ca minusuri, toata treaba cu pustiul si finalul de care ar fi fost indicat sa se abtina, totusi; asa, ca sa fie in spiritul puternic de documentar care il defineste cel mai bine, as zice.
|