Thread: "Agora"
View Single Post
Old 21 Jan 2010, 09:39   #19
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by marius_em:
Cred ca se refera la faptul ca nu toti ateii sunt rationali. Unii sunt chiar foarte irationali. Si apoi, principiul ateismului, premisa sa, Dumnezeu nu exista, e o afirmatie ce nu poate fi dovedita, ceea ce implica un anume grad de incredere, de credinta.
La fix zis!
Originally Posted by marius_em:
Pe de alta parte e o afirmatie mult mai logica, daca aplicam principiul briciului lui Occam, cea mai simpla solutie la aceasta dilema ar trebui sa fie cea adevarata.
Din punctul asta de vedere, scepticismul agnosticului pare sa fie cea mai "corecta" abordare.
Cu regret, dar s-au fäcut studii, si empirice si aplicate, calcule statistice, de probabilitäti, etc... Acceptând compatibilitatea deplinä între spiritul religios si cel stiintific (asa cum e firesc, în zilele noastre; läsäm în urmä orice dogme, atât teologice cât si materialist-dialectice), concluzia generalä e cä ipoteza divinitätii e o explicatie incomparabil mai simplä, organicä si ration alä decât teoria coincidentei (vezi si Koestler, Grof, etc., etc.)
Originally Posted by Windom:
In ceea ce priveste acel genocid, nu stiu daca e cu adevarat important raportul cantitate/timp. Ceea ce conteaza cu adevarat e cantitatea. Iar din punctul asta de vedere religia e lider absolut. Nici convingerile politice, nici ateismul nu au creat un genocid mai mare decit religia, de la inceputuri si pina astazi.
Hai, mäi, Win, cum puii mei poti sä-ntorci asa lucrurile cucurunsus? Religiile au avut a dispozitie milenii, iar ateismul, douä secole si ceva! Dacä Voltaire, Robespierre, Marx, Engels, Lenin (sau altii ca ei) apäreau cu mii de ani în urmä, si n-ar fi existat un Dumnezeu care sä le punä frânä, probabil cä acum Pämântul ar fi si uitat c-a existat cândva o specie bipedä si tembelä, care s-a sinucis în masä, mai räu ca lemmingii.
Eu aici vad ipocrizie - propovaduieste dogme si principii pe care le incalca flagrant, se ascunde in spatele unor idoli (fie ei de o culoare sau alta), care, chipurile, au puterea de a "legifera" orice actiune, profita de acest lucru si de credulitatea majoritatii covirsitoare pentru a-si face propria politica, mult mai perfida decit cea "laica".
De acord - motiv pentru care combat vehement excesele bisericilor si pledez pentru revenirea la adevärata lor menire.
Daca punem in balanta binele si raul pe care religia l-a facut de-a lungul timpului, e clar in ce parte o sa se incline...
Sigu cä e clar - si, dupä ani si ani de lecturi si aprofundäri, sigur vei afla...

Dar am luat-o cu totii räu pe arätura off-topicului. Avem la Cafenea topicul "Credeti în Dumnezeu?" Be my guests!
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95547

Last edited by Pitbull : 21 Jan 2010 at 09:41.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif