Thread: "Agora"
View Single Post
Old 21 Jan 2010, 08:53   #16
marius_em
Guru

marius_em

Cred ca se refera la faptul ca nu toti ateii sunt rationali. Unii sunt chiar foarte irationali. Si apoi, principiul ateismului, premisa sa, Dumnezeu nu exista, e o afirmatie ce nu poate fi dovedita, ceea ce implica un anume grad de incredere, de credinta. Pe de alta parte e o afirmatie mult mai logica, daca aplicam principiul briciului lui Occam, cea mai simpla solutie la aceasta dilema ar trebui sa fie cea adevarata.
Din punctul asta de vedere, scepticismul agnosticului pare sa fie cea mai "corecta" abordare. Si majoritatea ateilor sunt de fapt agnostici, sunt anti-religie, dar nu anti-spiritual, nu absolut telurici, nu absolut hedonisti, etc. pentru ca asta e natura umana, nu vrem si nu putem sa ne recunoastem sau sa constientizam propria mortalitate.
Apoi scepticismul poate fi usor confundat cu ignoranta. Cred ca putini atei, sunt cu adevarat atei, in sensul ca la primul semn de greutate nu se intorc cu fata catre divinitate.
Eu ii admir pe atei, mi se par un exemplu de curaj sa-si sustina ideile intr-o lume sufocata de dogme religioase. Sa fii ateu declarat in Romania, e chiar nebunie curata.
Personal, ma consider agnostic, ceea ce ar putea fi tradus si prin ignorant, pana la urma. Pur si simplu am obosit sa caut adevarul pentru ceva ce pare a fi inca indepartat, si prefer sa ma concentrez pe lucrurile mai "reale" ale vietii, nevrand nici sa fiu limitat de regulile si cutumele religioase. Consider ca moralitatea nu e un atribut patentat de religie, ergo pot sa-mi traiesc viata si fara religie, iar cand se va termina, daca va mai exista ceva dupa, cred ca voi vedea atunci unde m-a dus aceasta decizie.
Referitor la "crimele ateismului", cred ca e o exagerare. Ateismul regimurilor politice, precum cel comunist, a fost doar un principiu doctrinar, de cele mai multe ori nerespectat. Nu au existat crime in numele ateismului, ci in numele comunismului. Nu cred ca te bagau in inchisoare pentru ca mergeai la Biserica, nu te omorau pentru asta, dar te omorau daca ziceai ceva de comunism, sau de conducatorul prea-iubit.
marius_em is offline   Reply With Quote sendpm.gif