View Single Post
Old 17 Jan 2010, 00:27   #132
buticut
Guru

buticut

Copying is not theft:

http://www.youtube.com/watch?v=H8JDEsfK6Qs

Eu personal sunt pro piraterie, fiindca desi putini sunt de acord cu mine, pirateria ajuta mai mult decat dauneaza.

In primul rand, datorita pirateriei ajungi sa vezi filme care probabil nu vor ajunge la tine in tara si daca ti-au placut, exista sanse sa iti cumperi si DVD-ul ulterior. Pirating means knowing. E putin probabil ca cei care nu au piratat in viata lor ceva sa fie foarte in tema cu domeniul - asta insemnand ca nu stiu ce sa cumpere, ceea ce inseamna, pe scurt, ca nu cumpara. Articolul asta se refera la muzica, dar cred ca la fel e situatia si in industria filmelor:
http://arstechnica.com/media/news/20...rage-folks.ars

In al doilea rand, vazand un film piratat de unul singur sa zicem, care din nou ti-a placut, poti sa ii faci reclama printre prietenii tai. C'mon, people, stiu ca va place sa va laudati ca ati vazut filmele inaintea tuturor . O sa le spuneti: "Hey, haideti sa mergem la cinema sa vedem filmul asta, l-am vazut eu si e foarte tare!". Va fi placut sa primesti laudele prietenilor ca ai ales cum trebuie.

In al treilea rand, pirateria nu afecteaza filmele de la care se asteapta incasari mari. Cel mai elocvent exemplu e X-Men Origins: Wolverine, al carui workprint a aparut pe internet cu luni bune inainte de lansare si nu a afectat deloc incasarile, filmul avand aproape 400 de milioane de $ worldwide, mult mai mult decat merita.Toata lumea credea ca vazand filmul inainte, oamenii nu se vor mai osteni sa dea banii pe bilet, dar n-a fost asa. Apropos, sustin aparitia workprint-urilor, imi place sa vad un film neslefuit, pe care sa il compar apoi cu varianta finala.

In al patrulea rand, foarte putini oameni se uita la filme piratate in timp ce acestea ruleaza in cinematografe. Sa fim seriosi, cine isi pierde vremea cu jafuri de CAMs, la care se ridica oamenii de pe scaune sau suna telefoanele? Majoritatea variantelor decente apar dupa saptamani bune de rulare. Pentru unele filme e de ajuns 3-4 saptamani ca sa faca bani frumosi. Singurul box office afectat ar putea fi cel strain, atunci cand data lansarii nu coincide cu cea din State. Dovada: ieri a aparut prima varianta foarte buna pentru Sherlock Holmes, dar filmul deja are 300 milioane $ incasari worldwide si numarul o sa mai creasca.

In al cincilea rand, nu toate orasele dispun de cinematografe decente. La Arad, de ex, in mod exceptional ruleaza Avatar la Dacia, dar pana acum au rulat filme din 2007-2008, unele chiar cu reluari. Nu demult rula Sexdrive. La Arta e "comedia" Bangkok Dangerous, care intre timp a fost data si la TV . E de inteles intr-un fel ca nu suntem cu filmele la zi, fiindca putina lume se duce la cinema, avand in vedere stadiul in care se afla, asa ca nu are rost. Poate mai avem o speranta cu Mall-ul care se construieste, n-ar fi rau sa dispuna de un cinematograf ca lumea . Exista optiunea de a-l vedea in Timisoara, dar....dai bani pe biletul de tren dus, dai bani pe taxi/bilet de autobuz care sa te duca pana la Mall, dai bani pe biletul de film si pe suc sau popcorn sau amandoua, dai bani pe taxi-ul care sa te duca la gara si mai dai bani si pe biletul de tren si poate intr-un final nici nu-ti va placea filmul. Desigur exista varianta de a merge pe jos si de a economisi bani,dar...

In al saselea rand, nimeni nu vrea sa mearga la un film fara sa fie sigur ca nu-si va irosi banii. Din cate stiu, poate/sper sa ma insel, cinematografele noastre inca nu ofera posibilitatea de refund. Altfel ar fi simplu, ai intrat la un film, constati ca e o mizerie, parasesti sala si iti iei banii inapoi.

In al saptelea rand, in cazul meu multe dintre filmele pe care le-am piratat nu au fost date vreodata la TV in perioada mea de activitate si daca au fost, nu le-am prins. Chiar se asteapta cineva sa cumpar filme pe DVD la risc, fara sa le fi vazut inainte sau sa astept cine stie cata vreme pana cand vor fi date la TV,fara sa stiu daca acest lucru se va intampla ? Pot sa numar pe degete filmele pe care le am si pe care le-am vazut si la TV. Desigur, te-ai putea lua dupa criticii care au hyper-laudat un film, de aici deducand ca e bun, dar gusturile mele nu sunt mereu in concordanta cu cele ale criticilor sau invers. Nu trebuie sa cumperi un film doar pentru ca the critics liked it si nici sa ignori un posibil guilty pleasure, doar pentru ca the critics hated it. Nu poti merge nici pe principiul ca "actorul asta de obicei joaca in filme bune/ regizorul asta de obicei face filme bune". Imagineaza-ti vazand JFK-ul lui Oliver Stone si cumparand mizeria de Alexander, pentru ca Oliver Stone e "regizorul care a facut filmul ala fain".Toate filmele pe care le am pe DVD-uri au fost vizionate inainte, minus unele dintre cele castigate.

Ii condamn pe piratii care iau filme de pe net si care evita mersul la cinema sau cumpararea de DVD-uri. Se poate invoca scuza: "prea scump, n-am bani!", dar din moment ce iti permiti sa iti platesti abonamentul de Internet, iti permiti si sa renunti la vreo 10-20 de RON pe luna pentru a-ti lua macar un DVD "slim" de la chioscuri,insotit de revista, ca multe care apar asa merita avute in colectie. Daca industria te ajuta sa iti omori timpul util, give 'em something back too. Oamenii nu muncesc pe gratis, working on a movie is a job too, au si ei nevoie de bani la fel ca tine. Ca unii iau poate mai mult decat merita, asta e alta treaba .

Datorita pirateriei, singurele filme care au de pierdut sunt cele cu adevarat proaste, pentru ca nimeni care a vazut un film in alte "circumstante" nu il va mai vedea o data la cinema, daca a dat stop la player dupa 20 de minute. In plus, incasarile unui film sunt mult influentate de campania de marketing, nu atat de piraterie, asa cum si cantaretii fac bani din turneele care le aduc venituri uriase si nu atat din vanzarile de discuri.

Me, I'm a honest (private) pirate , total in concordanta cu legea...iau pentru mine si dau in acelasi timp. Cum imi place sa spun, I'm a movie-lover, movie-buyer and movie-goer. Vad un film, imi place, il trec pe lista de must see in cinema/must buy si in cele din urma o voi face. Cele 193 de filme pe care le am puse pe raft in ordine alfabetica, separate de cele ale lui Johnny si biletele de la Cinema City puse la loc sigur, sunt dovada onestiei mele . Anihilarea pirateriei va fi reprezentata probabil de filmele 3D, datorita experientei total diferite, but I don't care about 3D, asa ca in cazul meu, situatia ramane la fel. Cel care afirma ca pirateria dauneaza grav studiourilor e ori nebun, ori ipocrit. Idem pentru cei care nu vad nimic gresit in a pirata fara "a rasplati" studiourile care i-au incantat cu filmele lor. Nu te poti numi cinefil fara DVD-uri, Blu-Ray-uri, doar cu DVD-Rip-uri. Plain and simple.

Last edited by buticut : 24 Feb 2011 at 18:03.
buticut is offline   Reply With Quote sendpm.gif