Anul trecut, in martie, la ICR, un documentar ~
Testimonial, realizat de un cineast roman,
Razvan Georgescu, fiul compozitorului si dirijorului Remus Georgescu. Omul acesta, foarte tanar, a dat dovada de un mare curaj: dupa ce a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier cu un verdict dureros: trei ani de viata, a ales sa realizeze filmul acesta tulburator, insa lucid, pozitiv (!) si extrem de emotionant despre oameni de cultura, oameni daruiti, suferind insa de afectiuni degenerative neurologice; un film despre creativitate in fata mortii. Rand pe rand, ni se dezvaluie oameni talentati dar 'condamnati': un video-artist, un scriitor si sociolog german, muzicieni, artisti plastici (pictorul german Jorg Immendorff a murit la doua saptamani dupa ultima filmare cu Razvan Georgescu), sculptorul timisorean Peter Jecza (pe 25 am vazut documentarul, la sfarsitul prezentarii ni s-a spus ca acesta decedase pe... 24 martie

numai cu o zi inainte, va dati seama de incarcatura momentului!); toti acestia, incorsetati in boala, dar liberi si 'sanatosi' prin viziunile artistice si prin dorinta de viata si de creatie, fie ele in felul acesta incercate. Marturia lui Razvan Georgescu infatiseaza un om puternic si cu finete a trairilor (din pacate, numarate...

) ~
Nu a fost nici o clipa intentia mea de a realiza un film despre boala mea sau despre modul in care ea ma va dobori sau nu. Am cautat un sens mai profund in aceasta experienta, unul care sa fie relevant pentru mai multi oameni decat mine sau cei care se afla intr-o situatie similara cu a mea. De aceea, mi-am ales protagonisti elocventi si cu o capacitate deosebita de reflectie. (Recunosc, urmarind documentarul, am plans)