Originally Posted by cremaxx:
O intrebare: Dece sunt necesare acele exit pool-uri? Ce rezolva ele in afara ca pot sa prezinte cu cateva ore mai inainte rezultatul partial al unor alegeri,dar nu pot influenta in nici un fel rezultatul real-final al acestor alegeri ?
In afara ca suntem nerabdatori si vrem sa fim primii care afla ceva ,chiar daca o sa lom tzeapa,ce rost au aceste exit-pool-uri?
|
Exit-poll-urile sunt utile pentru ca, pe langa faptul ca ne satisfac curiozitatea imediata, au rolul de a preveni o frauda masiva. E un instrument de control. Nu te gandi la ce se intampla acum, ci cum ar fi sa fie diferente de 5-10 procente. Atunci ar fi clar ca am avea o frauda, ca ceva e in neregula. Exit-pollurile de acum, chiar daca nu au nimerit corect ordinea, mi se pare ca se incadreaza in acea marja de eroare.
Ce sunt inutile si au doar rolul pur manipulator sunt sondajele pre-electorale, care sunt facute publice. Sunt un instrument ce fac rau democratiei. E normal ca partidele sa ceara sondaje pentru a-si stabili strategiile, dar nu e nimic normal in le face publice. Pentru ca e clar ca influenteaza voturie, si chiar mai mult, influenteaza televiziunile si presa, pentru ca se stabilesc favoriti care sunt super-mediatizati, astfel incat cei ce pleaca din spate chiar nu au nici o sansa. De asta sunt un instrument anti-democratic, si eu cred ca publicarea lor inaintea alegerilor ar trebui sa fie ilegala.