The Killing of a Chinese Bookie
Cinema-ul lui John Cassavetes s-a caracterizat întotdeauna prin „încălcarea” normelor tradiţionale, a formulelor stilului narativ tipic hollywwodian iar unul dintre cele mai bune exemple în acest sens îl reprezintă The Killing of a Chinese Bookie. După incursiunea pe tărîmul tensionat al vieţii de cuplu, al nucleului familial, cu A Woman Under the Influence, Cassavetes abordează de această dată o temă cu totul diferită, aceea a filmului „cu gangsteri” (de o factură cu totul aparte însă, nu este vorba de gangsterul lui Scorsese aici, deşi ideea filmului a încolţit în urma unei discuţii dintre cei doi).
Cosmo, proprietarul unui club de noapte (interpretat magistral aici de Ben Gazzara), cu o slăbiciune pentru jocurile de noroc, ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile către mafia locală, fiind astfel nevoit să accepte propunerea wise guys-ilor de a-i face felul unui sef mafiot, rival de-al lor, pe care aceştia îl descriu în mod eronat ca fiind un „Chinese bookie”. Odată pornit tăvălugul evenimentelor, acestea se desfăşoară cu fatalismul unui coşmar. Astfel, din punct de vedere narativ, fiecare scenă, pe măsură ce avansează, intensifică dramatismul situaţiei generale.
Prin natura sa, filmul este un studiu de caracter, personajul central, subiectul acestui studiu, nu este altceva decît un „om de afaceri” mărunt care încearcă să-şi depăşească condiţia pozînd în şarmantul „Mr. Lucky”, mereu însoţit de un ciorchine de dame stilate care, însă, vor fii, pînă la urmă, martorele umilirii acestuia, ale înfrîngerii aspiraţiilor sale de a accede în „clasa superioară”. De altfel, în memorabilul discurs din final, Cosmo recunoaşte că întotdeauna şi-a trădat propria natură. Dar chiar şi aceste momente de absolută sinceritate sînt calculate cu grijă. Paradoxal, cu cît e mai calculat, cu atît pare mai pierdut, nu poate să se decidă ce trebuie să facă, nu îşi dă seama de seriozitatea situaţiei în care se află. De aici şi complexitatea personajului...
Filmul are un look de semi-documentar, filmat din mînă şi, ca toate filmele lui Cassavetes, este foarte realistic. Suspans este din plin, asigurat de progresul plot-ului – vedem cu ochii noştri cum laţul sorţii se strînge tot mai mult în jurul personajului principal.
The Killing of a Chinese Bookie constituie o experienţă deosebită pe care o recomand tuturor, chiar şi celor care nu sînt familiarizaţi cu universul regizorului.
Asemenea lui Orson Welles, John Cassavetes a făcut jocul Hollywood-ului în postura de actor doar pentru a sfida cetatea filmului îm postura de regizor. Nu ştiu dacă s-a mai discutat despre el aici dar eu aş zice că merită din plin...
|