View Single Post
Old 20 Nov 2009, 16:46   #56
Dragomara
Banned

Dragomara

Send a message via Yahoo to Dragomara
Exclamation

Originally Posted by Liviu-:
Stai linistit ca nu era nici una nici alta. Chestia cu varsta e doar un moft din lipsa de ocupatie. Problema ei principala ramane incultura noastra si incapacitatea de a o intelege, iar pentru asta nu conteaza ce varsta ai, cum te numesti, ce IQ ai, cate carti ai scris/citit, cate filme ai facut/vazut etc.
băi suzeţică, da'tu chiar ai o problemă cu sensul majorităţii cuvintelor limbii române, adicătelea nu-l cam ştii!

no şi acum să mă pun la mintea ta, şi-am să-ţi dau un c/p. roagă pe careva să-ţi traducă, dacă nici acum nu pricepi, te rog:

MATURITÁTE s. f. 1. dezvoltare completă din punct de vedere fizic și intelectual; calitatea de a fi matur; perioadă în viața omului între tinerețe și bătrânețe. ♢ (fig.) stadiu înaintat de experiență. 2. seriozitate, profunzime. 3. (biol.) dezvoltare desăvârșită a unui organ sau organism, a unui fruct. 4. stadiu de evoluție a solului în care acesta și-a format un profil cu orizonturi bine dezvoltate. (< fr. maturité, lat. maturitas)
Sursa: MDN | Trimisă de raduborza, 15 Sep 2007 | Greșeală de tipar

IGNORÁ, ignorez, vb. I. Tranz. 1. A nu ști, a nu cunoaște ceva. 2. A neglija în mod voit ceva sau pe cineva, a nu lua în seamă, a trece cu vederea, a face abstracție de... – Din fr. ignorer, lat. ignorare.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de gall, 13 Jan 2003 | Greșeală de tipar

CULTÚRĂ, culturi, s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ♢ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale multe și temeinice. 2. Totalitatea lucrărilor agrotehnice necesare plantelor agricole pentru a se realiza producții mari și constante; știința, priceperea de a lucra pământul, de a îngriji plantele. ♢ Cultura plantelor = ramură a agriculturii care are ca obiect cultivarea plantelor în vederea obținerii de alimente, furaje sau materii prime. Plante de cultură = plante cultivate de om pentru folosul pe care îl aduc. ♦ Teren cultivat cu un anumit fel de plante. ♦ Creștere, prăsire a unor animale. Cultura viermilor de mătase. 3. Creștere, în laborator, a bacteriilor; colonie de bacterii obținută pe această cale. 4. (În sintagma) Cultură fizică = dezvoltare armonioasă a corpului prin sport și gimnastică, atât pentru întărirea și menținerea sănătății, cât și pentru formarea calităților fizice necesare în muncă, sport etc., la care se adaugă baza materială, cercetarea științifică, procesul de formare a specialiștilor; disciplină care se ocupă cu această dezvoltare; educație fizică. – Din fr. culture, lat. cultura.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de IoanSoleriu, 31 Jul 2004 | Greșeală de tipar

ÁRTĂ s.f. 1. Formă a conștiinței sociale care oglindește realitatea în imagini expresive; totalitatea operelor care aparțin acestei forme a conștiinței sociale; operă omenească în care se manifestă talent sau geniu. ♢ Operă de artă = operă rezultată din activitatea artistică creatoare. ♦ Arte liberale = denumire dată în evul mediu gramaticii, retoricii, dialecticii, aritmeticii, geometriei, astronomiei și teoriei muzicii. 2. Artă poetică = a) disciplină a criticii literare care studiază regulile de urmat la alcătuirea operelor literare; b) tratat scris de obicei în versuri, poem care exprimă concepția, convingerile despre menirea artei și despre idealul poetic al autorului. 3. Fel de a lucra potrivit unor reguli și deprinderi învățate; îndemânare, pricepere, măiestrie, meșteșug, abilitate. [Pl. -te. / < lat. ars, cf. it. arte].

BOU, boi, s.m. 1. Taur castrat, cu talia mai mare decât a vacii, folosit ca animal de tracțiune și mai ales pentru carne (Bos taurus). ♢ Bou sur = bour. ♢ Expr. A nu-i fi (cuiva) toți boii acasă = a fi rău dispus. S-a dus bou și s-a întors vacă, se spune despre cineva care n-a reușit să învețe nimic, care nu s-a lămurit. A scoate (pe cineva) din boii lui = a enerva (pe cineva). ♦ Epitet injurios la adresa unui bărbat. 2. Compuse: bou-de-mare = pește marin mic, de culoare cafenie sau cenușie-închis, cu capul gros și lătăreț și cu ochii așezați în partea superioară a capului (Uranoscopus scaber); bou-de-baltă = a) nume dat la două specii de broască, una având pe pântece pete roșii (Bombinator igneus), iar cealaltă pete galbene (Bombinator pachypus); buhai-de-baltă; b) pasăre de baltă cu ciocul lung și ascuțit, galbenă-verzuie pe spate, cu capul negru și cu gâtul alb; buhai-de-baltă (Botaurus stellaris); c) (și în forma bou-de-apă) gândac mare de apă de culoare neagră, cu picioarele acoperite de peri deși și lungi și adaptate la înot (Hydrophilus piceus); bou-de-noapte = bufniță; boul-lui-Dumnezeu sau boul-Domnului = a) rădașcă; b) (și în forma boul-popii) buburuză. – Lat. bovus (= bos, bovis).
Sursa: DEX '98 | Trimisă de cata, 26 Nov 2002 | Greșeală de tipar

Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 20 Jan 2006 | Greșeală de tipar

FILM s.n. 1. Peliculă subțire, flexibilă și transparentă, de celuloid, acoperită cu un strat de material fotosensibil, folosită în fotografie, radiografie etc. ♦ Bandă folosită pentru înregistrarea și reproducerea pe ecran a imaginilor; peliculă. 2. Arta cinematografică. ♦ (Fig.) Succesiune de imagini. 3. Strat de fluid întins pe suprafața unui corp solid sau lichid. // (În forma filmo-) Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) peliculă fotografică”. [Pl. -me, -muri. / < fr., engl. film].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 15 Mar 2005 | Greșeală de tipar

-----

NB - când o să vreau să fiu citită şi înţeleasă de o turmă de cutii craniene vide categoric nu-o să mai fie vb despre mine.

No, Liviule, iniţial mi-a plăcut să cred că "neştiinţa" ta ţie numai de vârsta fragedă, însă la cum insişti în ultima vreme începui a crede că ea vine de la Dumnezeu şi ceea ce e cel mai grav, nici n-o să treacă vreodată! no, hai fă un efort în jignirile alea care nu sunt înjurături, ci complimente (- rar mi-a fost dat să citesc tâmpenii mai originale -) şi scuteşte-mă de doctele-ţi comentarii, mai ieşi tu pe-afară, sau mai deschide o carte, sau mai vezi un film, că poate printr-un miracol ţi-o creşte IQul ăla despre care io nu vreau să ştiu (oare de ce?!)

no, şi acum, că iar bănui că n-ai priceput: taci şi scrie-n *** cărţie şi filmele alea care merită văzute, geniul meu! no, hai arată-mi că poţi să-ţi depăşeşti contemporanii (=Pitbull, evident cel care nu pricepe ceea ce e mai mult decât evident - şi el şi prietenii ştiu/ ştim de ce; şi nimeni altul decât tov-ul Dostoievski in flash and blood, aka keepwalking)

PS: da'dacă tu eşti masochist promit să mă sacrific o ţâră şi să te fericesc după creieruţul tău. (să-i dea careva traducerea, pls. mie mi-e ŞI foame. )

Dragomara is offline   sendpm.gif