Unlikely Messiah
|
Drago, cu regret, n-am înteles nimic din mesajul täu, desi atingea multe subiecte care mä preocupä. L-am citit de douä ori, rar, atent - si am putut vedea cä ideile, incitante de altminteri, se transmutä fluid pe parcurs, conform unei logici relativiste mult prea subtile si greu de urmärit.
Cred, totusi, cä într-un loc pot afirma cä sunt de acord cu tine - si anume, acolo unde spui cä psihologii de duzinä (tu te-ai explicat mai plastic, ai spus "amärâti") încä mai sunt dominati de conceptii desuete - spre deosebire de cei cu adevärat competenti, care stiu cä inteligenta scade proportional cu înaintarea în vârstä, întrucât creierul îmbätrâneste, neuronii se distrug (si nu mai pot fi înlocuiti decât foarte greu, în conditii cu totul speciale si cu o ratä de refacere nesemnificativä), procesele cerebrale se automatizeazä, capacitatea de asimilare släbeste, conditionärile conceptuale se osificä, iar personalitatea individului în ansamblul ei e tot mai marcatä de autosuficientä, blazare si lene intelectualä - toate acestea, din päcate, având o pondere mult mai mare decât câstigurile proportionale cu vârsta, si anume: experientä de viatä, exercitiu de gândire, culturä, informatie.
Pe scurt, din clipa când ne nastem, începem sä ne tâmpim progresiv. Existä cam douä praguri majore, în care capacitatea intelectualä scade dramatic: asa-numita "maturizare" (aprox. 18-25 ani) si începutul bätrânetii (50-60 ani - coincizând cu andro/menopauza). Desigur, se pot preîntâmpina, prin diverse metode, iar printre cele mai eficiente se numärä si mentinerea interactiunilor cu copiii, adolescentii si tinerii.
Asta, orientându-ne pe axa verticalä (a individului). Dar trebuie sä tinem seama si de axa orizontalä (a societätii).
Evident, dincolo de propriile lor evolutii/involutii personale, oamenii au si capacitäti native diferite, la care se adaugä influenta mediului - se nasc mai inteligenti sau mai tâmpiti, sunt formati mai constructiv sau mai defectuos. Ca atare, e evident de ce un copil, adolescent sau tânär ca atâtia de pe forumul nostru (le-am dat numele mai sus) e incomparabil superior intelectual lui Benone Staetu, fostul meu vecin de deasupra, electronist, un monument de prostie cum rar am întâlnit, care si la 60 de ani debita niste ineptii monstruoase despre istorie si politicä - cititi despre el la "FABULE CINEMATOGRAFICE (si nu numai...)" - sau Harieta Simina, diriginta lui Collins din gimnaziu, directoare adjunctä a scolii Vasile Alecsandri din Bucuresti, pe care el o supranumise "Luceafärul biologiei" (la sedintele cu pärintii, îl întrebam pe Dumnezeu cu ce am gresit de-mi räpeste asa o orä din viatä - câtä vreme, din conversatiile cu colegii lui, când mai veneau în vizitä, etc., câstigam si eu, nu numai ei). Unii se nasc înzestrati si evolueazä benefic, altii sunt väduviti mintal din näscare (desi nu neapärat la nivel patologic), si mai cresc si într-un mediu de spälare a creierelor.
Deci, tocmai de-asta nu sunt de acord cu afisarea vârstei. Poate nu oricine e dispus sä declare public la ce nivel de senilizare progresivä a ajuns...
Last edited by Pitbull : 20 Nov 2009 at 13:03.
|