Nadja (1994)
Voiam de multa vreme sa vad filmul asta, am tot auzit despre el verzi si uscate, despre originalitatea lui, despre cit de ciudat e, plus ca-l are si pe David Lynch ca si producator executiv (alaturi de alti citiva colaboratori fideli de-ai sai – Mary Sweeney, Angelo Badalamenti, Portishead).
Din pacate, trebuie sa spun ca m-a dezamagit – cred ca e singurul film in care a fost implicat Lynch despre care pot sa spun asta. Ciudat e, asta-i adevarat, dar nu-i ciudatenia aceea cu care ne-a obisnuit Lynch, e pur si simplu pretentios.
Povestea evolueaza in jurul unei familii de vampiri disfunctionale (cu radacini in Romania, of course), dar e dezlinata si greu de digerat. De actori cu calibru nu duce lipsa - Peter Fonda (cel mai atipic Van Helsing pe care l-am vazut), Martin Donovan, Suzy Amis, chiar si Lynch are un cameo de circa 1 minut, ca paznic de noapte la o morga... Cu totii insa functioneaza doar la 10% din capacitate. Se fac multe referiri debile la Romania – pe conte il cheama Voievoda Ceausescu Dracula – iar cind eroii ajung pe tarim mioritic, unul dintre ei explica faptul ca vor trebui sa ajunga la castel cu barca deoarece, dupa Revolutie, drumurile noastre au devenit impracticabile...
In plus, regizorul foloseste imagini pixelate la greu, ceea ce oboseste si enerveaza in acelasi timp.
Filmul se vrea a fi ceva intre The Hunger si filmele lui Guy Maddin dar, per total, e un esec, in opinia mea...
|