View Single Post
Old 12 Oct 2009, 16:34   #12
Pashpix
Guru

Pashpix

Nu omite...Doar ca spune ca a renuntat de bunavoie la rol in favoarea lui Amza Pellea!

"1970 - Mă aflam în plină producţie cu Mihai Viteazul. Problema alegerii actorului pentru rolul Mihai era un foarte complicată. La un moment dat, C.C. al P.C.R. mi-a cerut o listă cu posibili interpreţi. Am făcut-o. "Specialiştii" de la partid au completat-o şi , astfel, au candidat pentru Mihai Viteazul vreo 10-12 actori, între care mă aflam şi eu. Au dat probe Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Florin Piersic, George Constantin, Emanoil Petruţ. Americanii (Mihai Viteazul este o coproducţie) au ales proba nr. 5, adică...pe mine. Aşa se face că filmările le-am început cu Sergiu Nicolaescu în rol. Într-o zi a venit indicaţia ca Mircea Albulescu să-l joace pe Mihai. M-am opus şi am fost acuzat ca ţin morţiş să am eu rolul. Am mers acasă, mi-am ras barba, iar când m-am întors la filmări, i-am spus lui Ion Brad, ministru adjunct la Cultură: "Eu sunt regizor, eu hotărăsc! De azi, Amza Pellea va fi Mihai Viteazul. Pentru mine."
Credeam în Amza. Când l-am cunoscut, la "Dacii", era specializat în roluri negative. I-am dat rolul lui Decebal şi mulţi mi-au spus că sunt nebun. Dar el putea aborda orice partitură, putea juca orice. Era întotdeauna credibil. Amza a fost cel mai mare actor de film pe care l-am avut şi, în acelaşi timp, un prieten minunat
".

SURSA: www.sergiunicolaescu.ro
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif