...Din päcate, nu - nu le avem.
Iar sansa de a avea prea curând asa ceva sunt inexistente. Ne lipseste cu desävârsire traditia musicalurilor (ca si, în genere, traditia oricäror filme de gen - sau "de consum" - lucrate profesionist), si deocamdatä nu avem deloc puterea culturalä si financiarä de a începe, mäcar, sä ne construim asa ceva (indiferent în ce directie).
Singura posibilitate a unui musical românesc de realä valoare (cel putin din ultimii douäzeci de ani, dupä câte stiu) a fost ecranizarea albumului si a spectacolului rock-opera "Am sä mä întorc bärbat", cu Vama Veche. Scris si regisat pe mäsura partiturii si a versurilor, ar fi putut ajunge un "The Wall" sau "Hair" românesc. Din päcate, scenariul era lamentabil, asa cä nici nu-i de mirare cä a ratat douä sesiuni de finantare C.N.C.; în paralel, începusem si eu un scenariu, din care am scris cam 50% - dar nu-mi puneam nici o nädejde în el, am fäcut-o mai mult din pasiune.
Alte musicaluri, mai vechi:
"Ma-ma" - bun, ca musical.
"Gloria nu cântä" - pe departe, cel mai bun!
"Cântecele märii"
"Impuscäturi pe portativ"
Partial, "Actorul si sälbaticii" (nu e un musical ca atare, dar contine secvente de musical complete, foarte bine lucrate).
|