Delly, Paul - sä nu stergeti mesajele, vä rog. Desi se abate partial de la subiect, discutia voasträ decurge din el în mod logic, si nu se desprinde.
Ca sä fim foarte exacti: legendele urbane sunt un fenomen cu totul aparte de cel al manipulärii si dezinformärii. Diferä la toate nivelurile: aparitie, räspândire, rezultate. Similitudinile existente nu sunt specifice, ci generale - de exemplu: aparitia înfloriturilor, a completärilor si a denaturärilor pe parcurs; la fel functioneazä si în cazul zvonurilor (o altä specie de sine stätätoare), si în cazul stirilor reale, etc.
Vi-l recomand pe (poate) cel mai bun expert în legende urbane al lumii, etnograful si folcloristul Jan Harold Brunvand, din Salt Lake City, Utah - tin minte si acum o discutie foarte pasionantä pe tema asta, pe care am avut-o cu el în februarie, 1981 (ne vizita tara a treia oarä, ne-am cunoscut în 1970, trei dintre copiii lui fiind colegi de scoalä cu mine); mi-a fäcut capul cälindar, de câte träsäturi specifice ale folclorului urban mi-a descris. Printre altele, i-am povestit o asemenea fabulatie a momentului (una de tip întâlnire O.Z.N.), si mi-a spus:
"It's NOT urban folklore!" - intrând apoi într-o argumentatie detaliatä, inclusiv, de pildä, faptul cä în legendele urbane nu apare niciodatä "povestirea în povestire", cum se întâmpla la mine.
http://www.janbrunvand.com/