Am citit toate cele 4 volume Twilight, cel mai mult mi-au placut New Moon si Eclipse, dar in ultimul volum au fost exagerate prea mult calitatile Bellei, care de la fata neindemanatica si impiedicata care nu poate fi lasata singura pentru ca in mod sigur viata ii este in primejdie, ajunge sa fie unul dintre cei mai puternici vampiri, poate sa se lupte chiar si cu clanul Volturi care este vechi de mii de ani si are puterea de a se abtine de la a bea sange uman chiar daca este "nou-nascuta". Am inteles ca asta este si scopul copertii cartii Breaking dawn, transformarea Bellei din "pion" in "regina", din simpla muritoare intr-un vampir foarte puternic (exagerat de puternic).
In privinta filmului, am remarcat ca imaginea personajelor este realizata foarte, foarte bine. Sunt respectate toate detaliile prezente in carte, de altfel cand am vazut casa si masina Bellei erau exact asa cum mi le imaginasem. De asemenea imaginea tuturor celorlalte personaje corespunde celor din carte. Dar cred ca atat. Actiunea parca ar lipsii....nu reuseste sa transmita pasiunea pe care o facuse Bella pentru Edward, perfectul Edward

:X Ceea ce a reusit insa este sa declanseze o adevarata isterie in randul adolescentelor pentru Robert Pattinson care este infatisat perfect, atat prin frumusete cat si prin romantism, sensibilitate si toate celelate calitati pe care fetele le adora (aici includ si faptul ca nu facuse sex timp de 80 de ani).
In concluzie consider ca filmul parca ar fi compus din mai multe "poze" ale personajelor.
Cred ca vor avea ceva probleme cu ecranizarea partii a patra si din cauza faptului ca este scrisa pe doua planuri narative, si pentru ca vor trebui sa utilizeze anumite efecte pentru Renesmee.