Originally Posted by Liviu-:
Nu sunt sigur daca ai vrut sa folosesti ce ai zis aici ca un fel de argument pentru film sau pentru observatia despre "cliseul suprem". Personal sunt de acord cu faptul ca acesta ar fi un fel de cliseu suprem al filmelor cu extraterestri. Aproape in toate acestia vin sa ne cucereasca, dar mai nicaieri nu sunt ei victimele. Avand in vedere ca tu insuti i-ai diferentiat de oameni cred ca o specie atacand alta specie e ceva diferit de o specie care se ataca in interiorul ei si e cumva mai presus de razboaiele absolut stupide dintre oameni. Oricum ideea filmului e departe de "cliseicul extraterestu malefic" de care vorbeai, tocmai prin faptul ca extraterestrul nu vine sa cucereasca si mai mult de atat este chiar asuprit.
|
Mai, dar eu nu vorbeam de cine pe cine cucereste. Eu ma refer STRICT la comportamentul lor. Comportamentul lor pare intotdeauna omenesc. O gandire ce vrea sa cucereasca e omeneasca. Asta face OMUL, nu extraterestrul. Tu habar n-ai ce face extraterestrul si in special aia de la Hollwood. Intelegi? Ca sunt ei victimele in acest film, da, e ceva nou, dar eu tot timpul ma gandeam la Apartheid si ca si NOI ne comportam la fel in situatii de genul ala. Imagineaza-ti un negru in locul unui extraterestru si n-ai sa vezi nicio deosebire. Eu nu i-am diferentiat de oameni, i-am asemanat, e o diferenta. Sa inteleg ca un razboi intre specii este mai superior decat un stupid razboi intre aceleasi specii...de cand un razboi e ceva superior in orice context? Totusi...extraterestrii astia pentru ce au venit pe pamant? Ca eu asta nu am inteles...au venit in scopuri pasince dar din greseala si-au dat seama ca nu mai au combustibil?
Cine si-a creat propriul cliseu? Probabil nu la asta te referi, dar subliniez oricum faptul ca daca acest film si-a creat propriul cliseu ar insemna ca sunt originali si cu atat mai mult trebuie respectati pentru acest lucru. Dupa cum ai putut observa extraterestul nu a gandit superior omului, cu exceptia a doar doi extraterestri din zecile sau sutele pe care le vezi pe ecran. Daca ei au o nava spatiala si o tehnologie superioara asta inseamna ca nu putem comunica? Comunicarea nu are nici o legatura cu inventiile stiintifice. De asemenea ceea ce ti se pare tie imposibil pana la urma e atins in film la nivel stiintific, nu comunicativ, asa cum e si logic pana la urma. Desi noi putem comunica cu extraterestrii nu le putem intelege inventiile lor si ramanem la simpla concluzie ca tot ceea ce e de origine extraterestra functioneaza pe baza ADN-ului lor, dar fara a avea cea mai mica idee despre cum au reusit sa inventeze asa ceva. Cat despre exemplul cu monolitul din Odiseea Spatiala, e prima data cand aud ca ar fi un extraterestru, desi presupun ca ai putea avea dreptate, dar eu tot timpul l-am considerat mai degraba o inventie extraterestra decat o fiinta propriu-zisa si nu stiu cat de sigur poti fi tu de faptul ca ar fi o fiinta avand in vedere cate necunoscute sunt in filmul lui Kubrick. Si cum adica ne gaseste slabiciunea monolitul? Din cate am inteles eu monolitul e cel care ne-a ajutat sa evoluam, nu sa ne termine...
|
Scenaristii din Hollywood si-au creat propriul cliseu. Acela ca extraterestrul gandeste ca omul. Voi nu va ganditi ca aceasta chestie e aburda si nefondata decat pe imaginatia unor tipi? Sa-ti mai zic o chestie legata de inteligenta. Omul inteligent cand e incoltit se comporta ca un animal. Nu mai este rational si doar instinctul de supravietuire ii ia locul. Asa ca, din punctul meu de vedere, toti erau foarte inteligenti dar nu aveau de ce sa arate chestie asta. Erau pe planeta asta, fara posibilitate de plecare (excpetie facand, culmea, tocmai aia doi care si-au dat seama ca pot pleca), doar cu o dorinta de a trai de pe o zi pe alta. Comunicarea are TOTUL de a face cu inventiile stiintifice. Poti sa comunici cu o balena? Poti sa comunici cum trebuie cu un caine, cu o maimuta? Nu, noi doar presupunem ce vor si ce vor sa spuna dar nu stim cu siguranta...interpretam doar. Daca nu putem sa le intelegem tehnologia atunci nu mai are sens sa ne atingem de ea, e atat de simplu. Dar curiozitatea umana face parte din natura lui. Mai mult ca sigur arma avea un senzor ce detecta ce fel de materie organica se afla pe el...n-ai decat sa-ti imaginezi mii de ace miniscule, microscopice care strapung epiderma. Doar ca ti-au aratat astia ca nu stiau oamenii lor de stiinta cum functioneaza tehnologia nu inseamna ca nu e posibil in realitate.
O inventie extraterestra gandeste ca un extraterestru. Asa cum si computerul HAL gandeste ca un om. Deci nu exista nicio diferenta daca exista sau nu un extraterestru adevarat IN monolit. Slabiciunea noastra e frica si posibilitatea de a ne manipula. Desi ne'a facut sa evoluam, aceasta evolutie a dus la violenta si moarte. Asta tine de istorie...nu mai are sens sa-ti spun cat s-au omorat oamenii ei intre ei folosind armele create de ei, cred ca Kubrick stia chestia asta si a spus-o subtil in Odisee. Monolitul mai apare in final, cand se ajunge la un final in propria noastra gandire. Apoi lumea renaste, probabil tot din dorinta monolitului. Monolitul ne-a adus o evolutie in gandire, monolitul ne-a terminat si tot el ne-a renascut. De la inceput, el ne-a controlat. Cred ca stiai ca el e personajul negativ in filmul asta, impreuna cu HAL (care era probabil sub influenta monolitului).
Tot blockbuster au fost si filme precum E.T., Terminator, Close Encounters of the Third Kind, Back to the future si mai ales Star Wars si toate sunt considerate filme clasice ale genului SF acum. Ba chiar DIstrict 9 mai are mult de mancat pana ajunge la incasarile filmelor de mai sus. Parerea personala e ca si acesta va ajunge alaturi de cele enumerate mai sus, dar cu timpul. In nici un caz nu e un film care se apropie de valoarea unora precum Odiseea Spatiala, Blade Runner sau A Clockwork Orange, dar de altfel nu consider nici celelalte filme enumerate ca apropiate de acestea.
|
Pe mine ma doare in cot de incasari. Nu stiu de ce cuiva care ii pasa de arta cinematografica ii pasa si de incasarile care le face un film. Incasarile nu spun nimic legata de calitatea filmului. Cum ramane cu vorba...a face arta de dragul artei? Prefer ca District 9 sa moara dupa un an, in special pentru lipsa lui de importanta cinematografica.