Originally Posted by M0n0:
Cliseul suprem nu e ca vin sa puna stapanire pe pamant pentru ca asta face omul de mii de ani! Cucereste tot ce poate si ia si sclavi, asa cum ar face si cliseicul extraterestru malefic ce vine si cucereste pamantul prin violenta si teroare...exact cum a facut si Hitler si Alexandru cel Mare si altii.
|
Nu sunt sigur daca ai vrut sa folosesti ce ai zis aici ca un fel de argument pentru film sau pentru observatia despre "cliseul suprem". Personal sunt de acord cu faptul ca acesta ar fi un fel de cliseu suprem al filmelor cu extraterestri. Aproape in toate acestia vin sa ne cucereasca, dar mai nicaieri nu sunt ei victimele. Avand in vedere ca tu insuti i-ai diferentiat de oameni cred ca o specie atacand alta specie e ceva diferit de o specie care se ataca in interiorul ei si e cumva mai presus de razboaiele absolut stupide dintre oameni. Oricum ideea filmului e departe de "cliseicul extraterestu malefic" de care vorbeai, tocmai prin faptul ca extraterestrul nu vine sa cucereasca si mai mult de atat este chiar asuprit.
Dar ce vroiam sa subliniez e ca si asta e un cliseu, aici e folosit bine, fara exagerari si/sau alte clisee ce ies prea mult in evidenta si jignesc inteligente. Dragomara, tocmai ai raspuns tu ca ei singuri si-au facut propriul cliseu. Desi de fiecare data extraterestrul arata diferit, intotdeauna gandeste superior omeneste si intotdeauna il intelegem desi la cat de avansati ar fi (venind de pe alte lumi cu nava spatiala) ar fi imposibil in realitate. Singurul exemplu care imi vine in cap de un extraterestru care nu se comporta uman si gandeste ca un extraterestru perfect e monolitul din Odiseea Spatiala. No bullshit. Aceasta ne gaseste slabiciunea si ne-o exploataza pentru a ne termina. Si in plus, nu ii intelegem actiunile...desi multi cred ca le inteleg 
|
Cine si-a creat propriul cliseu? Probabil nu la asta te referi, dar subliniez oricum faptul ca daca acest film si-a creat propriul cliseu ar insemna ca sunt originali si cu atat mai mult trebuie respectati pentru acest lucru. Dupa cum ai putut observa extraterestul nu a gandit superior omului, cu exceptia a doar doi extraterestri din zecile sau sutele pe care le vezi pe ecran. Daca ei au o nava spatiala si o tehnologie superioara asta inseamna ca nu putem comunica? Comunicarea nu are nici o legatura cu inventiile stiintifice. De asemenea ceea ce ti se pare tie imposibil pana la urma e atins in film la nivel stiintific, nu comunicativ, asa cum e si logic pana la urma. Desi noi putem comunica cu extraterestrii nu le putem intelege inventiile lor si ramanem la simpla concluzie ca tot ceea ce e de origine extraterestra functioneaza pe baza ADN-ului lor, dar fara a avea cea mai mica idee despre cum au reusit sa inventeze asa ceva. Cat despre exemplul cu monolitul din Odiseea Spatiala, e prima data cand aud ca ar fi un extraterestru, desi presupun ca ai putea avea dreptate, dar eu tot timpul l-am considerat mai degraba o inventie extraterestra decat o fiinta propriu-zisa si nu stiu cat de sigur poti fi tu de faptul ca ar fi o fiinta avand in vedere cate necunoscute sunt in filmul lui Kubrick. Si cum adica ne gaseste slabiciunea monolitul? Din cate am inteles eu monolitul e cel care ne-a ajutat sa evoluam, nu sa ne termine...
Vreau sa fiu inteleg, mi-a placut filmul, m-a distrat, ca un blockbuster non-american dar care se vrea american, dar IN NICI UN CAZ nu e o revelatie.
|
Tot blockbuster au fost si filme precum E.T., Terminator, Close Encounters of the Third Kind, Back to the future si mai ales Star Wars si toate sunt considerate filme clasice ale genului SF acum. Ba chiar DIstrict 9 mai are mult de mancat pana ajunge la incasarile filmelor de mai sus. Parerea personala e ca si acesta va ajunge alaturi de cele enumerate mai sus, dar cu timpul. In nici un caz nu e un film care se apropie de valoarea unora precum Odiseea Spatiala, Blade Runner sau A Clockwork Orange, dar de altfel nu consider nici celelalte filme enumerate ca apropiate de acestea.