Thread: "Francesca"
View Single Post
Old 10 Sep 2009, 12:24   #8
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Originally Posted by Pitbull:
Pânä nu väd filmul, si secventa în context, nu mä pot pronunta - asa cä mä rezum doar la unele comentarii de ordin general:
- dacä replicile ofensive reprezintä atitudinea filmului la adresa persoanelor implicate, e una;
- dacä sunt prezentate dezaprobator la adresa unor asemenea atitudini, e alta;
- dacä sunt neutre, sau înscrise într-un context mai complex, e si mai alta;
- ...plus multe alte nuante si detalii.
Dincolo de toate astea, CENZURA rämâne nejustificatä. Maximum ce se poate face, e deschiderea unei actiuni în justitie, pentru insultä, defäimare, calomnie, etc...
Un exemplu clar e "Cälätoria lui Gruber" - peliculä care calomniazä nu o persoanä, ci poporul si armata românä, imputându-le o crimä comisä de armata germanä. Desi cazul este penal, iar autoritätile statului ar trebui sä se seziseze din oficiu, totusi nu existä nici un motiv de a cenzura filmul; se impune doar sä fie însotit de actiuni informative privind adevärul istoric (ceea ce, din päcate, e exclus, pentru cä falsul este acreditat la nivel de stat, cu sprijinul legilor si al justitiei; asta doar asa, ca sä vedem ce complicate pot fi treburile astea... Apropo, orice prelungire a discutiei despre "Gruber..." ar trebui sä aibä loc în topicul aferent.)

Nu vreau sa intru in polemici legate de Gruber, dar mi se pare ca e vorba de altceva. In cazul ala vorbim de un film romanesc care aduce prejudicii poporului roman. Deci practic e problema noastra, e o problema locala si discutam la nivel national cum ar trebui rezolvata.

Francesca nu este o problema locala, pentru ca filmul e lansat in Italia. Eu personal nu m-as simti foarte ok daca ar veni la TIFF in premiera mondiala un film unguresc despre ungurii din Romania in care sunt atacati diversi parlamentari romani. Ok, stiu si eu ca parlamentarii romani sunt de kkt, n-am nimic cu ungurii, sa faca ce filme vor sa faca, dar sa nu vina in Romania sa le lanseze cu mare tam-tam si cu tot felul de invitati distinsi in conditiile in care pun in discutie o problema relativ delicata si ataca practic persoane din conducerea statului. A, daca ar fi fost lansat la Cannes sau in alta parte, ar fi luat nu stiu cate premii sau pur si simplu ar fi fost un film extraordinar, foarte bine, sa vina si la noi chit ca nu ne favorizeaza.

In mod similar m-am simtit si cand am citit dezbaterile legate de discursul Madonnei din timpul concertului legat de rromi. Mi s-a parut un gest gratuit, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca mai ales ca era in necunostinta de cauza. Pune mana, citeste carti, studii si statistici, vezi ce face guvernul roman in problema asta si dup-aia eventual vino si fa declaratii publice in timpul concertului tau.

Asa se intampla si cu italieni. Chiar au o problema legata de multimea de romani/rromi care se duce acolo sa lucreze la negru. Deci nu e cazul sa le bagam pe gat la cel mai important festival al lor, un film care vorbeste exact despre asta si care ii ataca si direct. Bine, sa zicem ca nu e bagat tocmai pe gat pentru ca filmul a fost pana la urma selectat tot de ei. Ii inteleg insa ca au o problema cu filmul si inteleg ca isi doresc sa-l cenzureze (actiune care pana la urma ii protejeaza si pe romanii care lucreaza acolo; s-a vazut deja ca italienii pot avea reactii super violente fata de problema asta, nu e cazul sa mai fie inflamati si de diverse replici din filme).