Cenzură!
- „Această ediţie a Festivalului va intra în istorie ca una «a cenzurii». Dacă va fi nevoie voi organiza proiecţii publice în pieţe şi pe străzi, dacă la cinema nu se poate” (Beppe Caccia, consilier local la Primăria din Veneţia, reprezentant al Verzilor).
- „Este o eroare foarte mare, un act artistic nu poate fi considerat un film ideologic… un act de cenzură urât, care neagă «realismul» din cinematografia italiană, curent care a scris file întregi din istoria mondială în acest domeniu” (Andrea Colasio, consilier municipal pe probleme de cultură la Primăria din Verona).
- „Nu găsesc normal ca italienii să cenzureze un film în care sunt «atacaţi», şi ei o fac des cu străinii. Dar să privim partea bună, această decizie face reclamă filmului” (Fabio Mauri, directorul unei asociaţii similare din Roma).
Comunitatea românilor ortodocşi din Verona se solidarizează cu primarul Tosi. Au şi motive: în urmă cu un an, au primit un teren pe care se va construi un centru cultural, care va include şi o biserică.
Justiţie
În Italia există trei posibilităţi de a opri difuzarea unui film: notificarea (diffida formale), cererea de sechestru depusă la un procuror sau cea înaintată direct unui judecător. „În ultimele două cazuri se poate «rezolva» şi în aceeaşi zi”, spune avocatul Pierpaolo Livio. Alessandra Mussolini a optat pentru prima variantă, reprezentanţii cinematografelor din Veneţia fiind astfel înştiinţaţi că vor fi citaţi în instanţă alături de regizorul Bobby Păunescu, dacă nu renunţă la difuzarea filmului. Suficient şi, mai ales, eficient.
Sursa:
http://www.adevarul.it/stiri/actuali...oiectat-strazi
La vremuri de criză economică
Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de film de la Veneţia a debutat pe fondul protestelor din industria cinematografică italiană, ca urmare a deciziei guvernului Berlusconi de a reduce drastic finanţările publice. Producătorii şi regizorii de film luau în calcul inclusiv boicotarea festivalului, semnalând că din cele aproximativ 70 de filme produse anual, foarte puţine mai ajung în sălile de cinematograf; oricum, 50% s-au închis deja numai în ultimii ani.
"Într-un fel sau altul, vom reuşi să ne facem înţeleşi. Nu avem nimic contra festivalului de la Veneţia, dar căutăm să atragem atenţia", avertiza realizatorul Mimmo Calopresti. Legea finanţelor pentru anul viitor prevede o sumă de 200 de milioane de euro pentru FUS (Fondurile unice ale spectacolului, care distribuie subvenţii pentru instituţiile din industria dansului, teatrului şi cinematografiei).
"Situaţia este într-adevăr dramatică. De la începutul anului, comisiile însărcinate să distribuie subvenţiile nu au deblocat nici un singur euro. Câteva filme care au primit un sprijin de la stat au început filmările, fără să ştie dacă le pot termina", a declarat scenaristul Andrea Purgatori, unul dintre purtătorii de cuvânt ai protestatarilor.
Ca măsură de ultimă oră, guvernul deblochează 60 de milioane de euro din fonduri destinate calamităţilor naturale.
În cadrul Festivalului, filmul românesc "Francesca" deschide secţiunea Orizzonti.
Sursa:
Newsin