Originally Posted by paul_aramis:
s-a lămurit careva cum e cu Besoiu?
|
Dar stiam de mult.
Jimmy Besoiu e un actor format la teatrul din Sibiu, descoperit încä din tinerete de cineasti (Mircea Drägan,
"Setea", 1957), dupä care a urmat o carierä cinematograficä bogatä, plinä de roluri de mare räsunet si popularitate (undeva, în jur de optzeci) - inclusiv datoritä cuplului Titus Popovici - Sergiu Nicolaescu, care-l distribuiau aproape în toate filemele lor (fäcute fie împreunä, fie separat). L-am cunoscut la
"Noi, cei din linia întâi" (am si o pozä de pe platou - nescanatä încä), descoperind cä era un om cald si prietenos. (Rolul în sine, Col. Cîmpeanu, era nesemnificativ; doar un ciubuc între prieteni.)
Nu e ceea ce am numi un actor "mare" - dar foarte bun este, cu sigurantä (rolurile mele favorite sunt Sigismund Báthory (sub toate aspectele), Anton Lupan (rol slab, conventional - dar cu valoare sentimentalä pentru fanii romanului) si bätrânul täränist din
"Lumini si umbre" (rol execrabil, denaturând istoria - dar, fäcând abstractie de continut, excelent interpretat actoriceste).
Dacä pe lângä toate astea mai e ceva de lämurit (desigur, la nivel de fond, nu de detaliu - c-am schitat doar o nanobiografie), fii bun, rogu-te...