View Single Post
Old 07 Jul 2009, 20:06   #1
illotempore2002
Guru
 
illotempore2002
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bucuresti
Posts: 5,244
Filmele anilor '70

Anii 70: in America, razboiul din Vietnam consuma resurse iar politica dubioasa pierde increderea cetatenilor. Scandalul Watergate de asemenea naste mult scepticism. Asadar, societatea sta destul de rau (se vede in horror si paranoia movies, do-it-yourself justice, pesimistic thriller). In mod paradoxal, industria cinematografica de aici se pune atat de bine pe roate, incat New Hollywood recupereaza toata stralucirea de alta data, inventant blockbuster-ul.

O generatie de regizori foarte tineri si geniali sunt responsabili de miracol: Coppola, de Palma, George Lucas, Spielberg, Scorsese, Paul Schrader, Peter Bogdanovich.

Decada debuteaza cu Portocala mecanica. Violenta apare ca principiu creator.

Anii '70 in Europa: well, Noul val german, nu-i asa? Schlondorf, Fassbinder, Herzog, etc. Vorbim de autorenfilm asa cum in anii 60 vorbeam de film d'auteur. Tema tragediei individului intr-o lume grotesca nu va e straina.
Dupa evenimentele din mai '68, Godard se indreapta masiv spre esenta mesajului politic in film, dedicandu-se acestui aspect si opunandu-se radical filmului comercial.
In Anglia nu prea merge treaba, din cauza dependentei financiare de producatorii americani (in speciali) de film (si care le filmau in studiourile britanice).

In Italia - well, Visconti, Fellini, Antonioni spun totul.

Last edited by illotempore2002 : 07 Jul 2009 at 20:16.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif