View Single Post
Old 23 Jun 2009, 11:22   #1438
jactati
Veteran

jactati

Originally Posted by europe_east:
inca o chestie, jactati: am citit si eu Usa Interzisa. desi interesanta ideea (pe care ai spus-o si tu mai sus) ca erotismul este singura libertate a lui Tamas, mi se pare de fapt doar o speculatie. eleganta, and smart, dar nu mi se pare ca in carte exista ceva care sa confirme chestia asta. eu cred ca Tamas ar fi fost similar si in lumea capitalista. ar fi fost un alt Tamas, cu alte complicatii, dar tot un personaj complex si cu aceeasi experienta erotica.

cat despre ce ziceati mai devreme despre Kundera - mi se pare ca speculati... sau la ce va referiti cand ziceti de Kundera ca s-a 'imburghezit'?
evident ca "imburghezirea" si influenta nevestei sunt speculatii, incercari personale de a intelege ceva despre "omul" Kundera si despre implicarea lui in ecranizarea cartii. sunt proaspete si impresiile/interpretarile din Usa Interzisa dar nu le-as fi adus in discutie daca nu ma identificam oarecum cu ele. am cunoscut in perioada comunista oameni care facusera din erotism o "arta" (sau macar un hobby) si cred ca societatea opresiva era un stimul pentru exacerbarea acestui aspect al vietii private. Evident ca aveau si datele genetice aferente preocuparii. de acord ca Tamas ar fi fost oarecum similar si in lumea capitalista, dar poate mai saracit si plicticos. iar daca urmam filonul Liiceanu Tamas e un fel de Kundera (sau invers).
jactati is offline   Reply With Quote sendpm.gif