Originally Posted by Pitbull:
Ei, dacä în fundätura asta ai ajuns, nu pot decât sä-ti plâng de milä.
|
Dar te inseli amarnic. Nu am ajuns la o fundatura in legatura cu religia, am ajuns la o concluzie. E ceva ce accept si fundatura cu siguranta nu este.
In schimb daca ar trebui sa cred in ceva si e acel ceva e de un infinit de ori mai fascinant si inexplicabil ar fi Universul. Aceasta adunatura de masa atat de perfecta si indescifrabila. Si te rog, nu ma lua cu Dumnezeu a facut Universul si alte alea. In legatura cu Universul am alta teorie si nu are nicio legatura cu divinitatile si o sa ramana asa pana primesc alt raspuns de la comunitatea stiintifica (asta daca o sa se intample in timpul vietii mele)
Si in legatura cu viata de dupa. Fiecare Rai e unic, da, sunt mai multe din cauza ca fiecare din ele arata diferit dupa conceptia fiecaruia asta in mare din cauza ca nu a venit nimeni inapoi sa ne spuna cum e. Nimeni de pe planeta asta nu o sa doreasca, oricat de malefic e, sa ajunga in Iad, stiind ca o merita. Iadul implica multa durere (de ce spiritul simte durerea daca numai prezenta creierului o poate percepe? Are spiritul creier?) si asta de obicei e refuzata, indiferent de background - asa ca, din punctul meu de vedere o sa ne vedem toti in Rai (sau cum vreti voi sa-l numiti)(asta daca o sa fie unul comun) si apoi in Raiul propriu o sa intalnesc pe cine vreau eu...de la parinti, prieteni, etc. la personalitati ale istoriei. Un loc de joaca perfect, un spatiu de trait eternitatea din care nu lipseste nimic, o sa fie exact cum mi-l imaginez si o sa fie exact cum v-il imaginati. Asta daca exista Raiul.
Dar din punctul meu de vedere, si da, m-am impacat cu ideea, nu o sa fie decat un somn etern fara vise. Din mai multe motive. Principalul e ca moare creierul si nimic altceva nu pluteste din tine spre o alta lume. Stiu, e pesimist, e trist, eu prefer sa-i zis realist...dar asa e. Din nou, crearea acestui "spirit/suflet" e un alt raspuns contra fricii de moarte si dorinta de a trai pentru totdeauna. Si mi se pare ironic pentru ca atunci cand intrebi un om daca vrea sa traiasca pentru totdeauna ca locuitor ala acestei planete, o sa-ti zica nu, principal din cauza ca lumea e nedreapta si toate bullshiturile aferente. Ei bine nu. Viata nu e nedreapta. Dati-mi mie sansa de a trai etern pe planeta asta, nici nu ma mai gandesc. Cei care refuza, majoritatea, au o parere foarte buna despre ei si despre felul cum au "jucat jocul" si au ei siguranta ca o sa ajunga in Rai unde ii asteapta cine stie ce...
@halebardul:
Religia preferata a lui Eliade nu a fost hinduismul? Eu asa am dedus din cartea in care a spus ca a stat 3 ani in India pentru a o studia. Si apoi...numai despre ea vorbea oriunde mergea. Unii il numeau si guru si stia absolut totul despre tehnicile de relaxare... Nu cred ca era mare fan al ortodoxismului si daca a murit spovedit si impartasit nu cred ca a facut-o din dorinta proprie (a avut familie totusi). Da, sa zicem ca Eliade credea intrun Dumnezeu. Dar nu intrun Dumnezeu ortodox ci unul a carui elemente se gasesc in toate religiile. Ar fi prea contradictorie toata aceasta alergare a sa avand in vedere munca pusa pentru aflarea a ceva atat de sacru (cum e din punctul de vedere a altora) si apoi sa aleaga un raspuns atat de neinteresant si pentru el dar si pentru cititorii si studentii sai. Plus ca ce mi-ai dat tu nu sunt cuvintele sale, sunt ale altcuiva...si mai indoielnic atunci e totul.
In vara asta cred ca am sa fac o excursie pe la manastiri. Nu pentru a ma ruga ci pentru a observa arta, linistea si frumusetea naturala a locurilor...o excursie de mult amanata.