View Single Post
Old 30 May 2009, 20:59   #49
Pashpix
Guru

Pashpix

Cineaştii cer desecretizarea proiectelor şi criterii obiective de punctare la concursul CNC

Criterii obiective şi clare de punctare, precum şi desecretizarea proiectelor, se numără printre propunerile făcute de cineaşti pentru modificarea regulamentului la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

O parte a regizorilor şi-au trimis propunerile chiar vineri, în ultima zi a intervalului pus la dispoziţie de CNC. Alţi cineaşti au precizat, pentru NewsIn, că şi-au mandatat colegi pentru a face acest lucru sau că şi-au exprimat punctele de vedere, în mai multe rânduri, înainte de invitaţia CNC.

"Propunerile centralizate de Cristian Mungiu vor ajunge la CNC în după-amiaza zilei de vineri", au precizat reprezentanţii casei de producţie a lui Mungiu.

În opinia lui Mungiu, selecţia ar trebui făcută de un organism independent, pe baza datelor puse la dispozitie de CNC.

După anunţarea rezultatelor de la ultimul concurs de proiecte al CNC, Mungiu a redactat o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii, în care propunea ca tuturor membrilor din comisiile de selecţie să le fie solicitate declaraţii pe propria răspundere, în care aceştia să precizeze dacă s-au făcut presiuni asupra lor de a favoriza anumite proiecte. Membrii comisiei ar mai trebui, în opinia lui Mungiu, să aibă obligaţia de a face o apreciere scrisă despre proiectele câştigătoare, urmând ca ei să nu mai facă parte din viitoare comisii de selecţie in cazul în care carierele publice ale filmelor notate de ei diferă semnificativ de estimările pe care le-au făcut.

Potrivit lui Mungiu, este necesară şi o recalculare a punctajelor aplicanţilor la concursurile CNC anterioare, cu aplicarea strictă a regulamentului şi folosirea doar a datelor care se confirmă din declaraţiile candidatilor, recalculare ce ar putea furniza, în unele cazuri, rezultate semnificativ diferite faţă de cele care au desemnat câştigătorii.

Cristian Mungiu apreciază că, pe termen scurt, regulamentul de concurs trebuie modificat în sensul revenirii la spiritul său iniţial, acela de a sprijini valoarea probată prin succese incontestabile în festivaluri de prestigiu incontestabil, prin vânzări şi încasări probate prin returnări de fonduri către CNC. Regizorul mai spune că este preferabil ca membrii comisiei de selectie şi experţii comisiei financiare să nu fie aleşi de CNC, iar verificarea dosarelor, inclusiv a bugetelor candidaţilor, trebuie făcuta înainte de concurs, în aşa fel încât etapa a doua a concursului să nu fie interpretabilă.

Un alt regizor din "noul val", Tudor Giurgiu, spune că, în ultimii doi ani, a trimis mai multe propuneri de îmbunătăţire a regulamentului. "Ca membru al Asociaţiei Cineaştilor din România, am tot trimis propuneri de îmbunătăţire a acestui regulament. În ultima săptămână nu am trimis, însă ştiu că va face acest lucru Cristian Mungiu. Principala doleanţă a mea este eliminarea oricărui tip de echivoc în ceea ce priveşte criteriile de acordare a acestor finanţări", a declarat Giurgiu, care a fost mandatat şi de Stere Gulea să îl reprezinte în această problemă.

La propunerile lui Mungiu şi Giurgiu subscriu mai mulţi regizori tineri. "Eu, personal, nu am trimis nimic. Din câte ştiu, Cristi Mungiu se ocupă în mod concret de aceste propuneri", a spus Hanno Höfer, care a colaborat cu Mungiu la "Amintiri din Epoca de Aur", unul dintre cele două filme care au reprezentat România la ediţia 2009 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Printre semnatarii scrisorii lui Mungiu s-au numărat şi Radu Muntean şi Adrian Sitaru, care spun că se alătură, şi de această dată, aşa-zisului grup reformator. "Făcând parte din Asociaţiei Cineaştilor, Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu sunt cei care se ocupă de asta. Noi am tot discutat de-a lungul timpului despre ce anume trebuie modificat în regulamentul CNC. Propunerile au fost incluse într-o serie de documente care sunt sigur că au fost trimise la CNC şi la Ministerul Culturii", a declarat Radu Muntean.

Regizorul Mircea Mureşan este pesimist în privinţa şanselor de schimbare în bine a regulamentului. "Am trimis propunerile din partea Societăţii Cineaştilor Independenţi din România acum trei-patru zile. Nu-mi pun mari speranţe că o să se rezolve ceva, cel puţin pentru noi, cei bătrâni, care şi aşa am mai rămas puţini. Poate va fi ceva bun pentru cei care vor urma. Principalul lucru care vrem să se întâmple este desecretizarea proiectelor. Oricum, această secretizare a fost un bluf. Sunt sigur că toate datele proiectelor erau cunoscute de către juriu", spune regizorul Mircea Mureşan.

Un alt veteran al cinematografiei româneşti, Dan Piţa, invocă prioritatea desecretizării concursului. "Am trimis propunerile mele domnului Mureşan. Principala modificare este cea referitoare la desecretizare", spune Piţa.

Regizorul Mircea Daneliuc, însă, spune că nu a trimis propuneri la CNC. "Am trimis propunerile mele la Comisia de cultură a Senatului. Sper să asimileze ei ce este de asimilat. La CNC nu trimit. Are cine să trimită, sunt băieţii aştia noi care au protestat. Să trimită ei la CNC şi să-şi facă singuri cinematografia lor", a declarat Mircea Daneliuc.

Un alt regizor din "vechea gardă", Constantin Vaeni, se declară rezervat în privinţa şanselor ca noul regulament să aibă urmări pozitive. "Nu am nicio speranţă ca un nou regulament să aducă ceva fundamental bun. Cei care participă nu au decât un ideal: să ia toţi banii. Dar asta nu se poate. Oricum, acolo e un talmeş-balmeş. Nu se mai ştie dacă e concurs de scenarii, de regizori, de producători, când de fapt ar trebui să fie un concurs de proiecte. Iar un proiect se ia de la zero. Faptul că ai avut un rezultat cu un film nu garantează că la următoarea peliculă o să fii la fel de prost sau de genial. Ca să facem o paralelă, după ce Nadia a luat nota zece la Olimpiadă, nimeni nu a clasat-o direct pe locul unu la următoarele concursuri. A trebuit şi ea să treacă prin calificări ca toţi oamenii. Ce este şi mai trist este faptul că în toată această problemă Ministerul Culturii este pe dinafară. Eu cred că cel mai bine ar fi ca CNC să revină în administrarea guvernului şi să nu rămână a unui singur minister", este de părere Vaeni, fost preşedinte al CNC.

În urma propunerilor primite, CNC va organiza o dezbatere profesională la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii asociaţiilor din domeniul cinematografiei. "Ca urmare a acestei dezbateri se va realiza proiectul noului Regulament de Concurs, care va fi transmis spre aprobare şi publicare Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Întrucât ne propunem ca următoarea sesiune de concurs să aibă loc în luna septembrie 2009, vă rugăm să respectaţi, ca termen limită, data de 29.05.2009 pentru transmiterea propunerilor dumneavoastră", spun reprezentanţii CNC.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif