View Single Post
Old 18 May 2009, 14:13   #16
saskiul
Senior

saskiul

Quote:
Ma bucur ca suntem amandoi pentru "sanatate" forumistica (si bloggeristica). Eu stiu evident mai multe despre tine (avantajul si, uneori, dezavantajul de a avea blog).

Adevarat...
Quote:
suntem pe aceeasi lungime de unda cel putin in ceea ce priveste "Sfarsitul noptii" al lui Veroiu (regizorul meu preferat din vremurile dictatoriale - pe care-ti multumesc ca-l "dezgropi" chiar daca are si mai multe vulnerabilitati decat Pita, dar ce decadenta rafinata!)

Chiar ma gandeam la credibilitatea muncitorului jucat de Visu in SFARSITUL NOPTII, a tamplarului jucat de acelasi Visu in FALEZE... (film pe care, inteleg ca-l pretuiesti)...De fapt ma intreb daca nu cumva, in cazul acestor filme (si, as adauga eu, chiar in cazul PAS IN DOI) nu e vorba atat despre personaje fara credibilitate (muncitori care lucreaza la pupitre de comanda electronice, care stau in camere de camin ultraelegante si mobilate cu bun gust, care canta la flaut, care au bun simt si folosesc un limbaj decent etc.) cat despre o anumita privire a regizorului, despre un ochi sa-i spunem...duhovnicesc. Iar ca sa pricepem ce si cum, e nevoie - obligatoriu - sa fim pe aceeasi lungime de unda...duhovniceasca. Pentru ca nu doar aceste personaje par de necrezut, "neverosimile", ci cam tot ce misca-n jur e la fel. Gandeste-te la omenia celorlalte personaje din SFARSITUL NOPTII, din PAS IN DOI etc. Este, si la Pita si la Veroiu (http://saskiul.blogspot.com/2008/12/...-paralele.html), o privire foarte personala si foarte speciala asupra realitatii in aceste filme (si in alte cateva). Suntem departe, departe si de schematismului din filmele "revolutionare" (atat de numeroase), dar si de estetica sordida, grotesca dinainte si, mai ales, de dupa 1990.

Una peste alta ma bucur ca vorbesti despre Veroiu, despre eleganta lui stilistica. Este reconfortant sa vezi ca virusarea cu microbul "minimalist" nu e, totusi, generala. Ca mai sunt comentatori de film (ro sau strain) care nu se opresc la realismul frust al lui Daneliuc si Tatos (ce a dus la estetica filmelor ro ale "noului val", post 2000) ci pot gusta si se pot bucura de tipul de cinema practicat (cu mai mult sau mai putin succes) de un Pita sau un Veroiu. ..