Originally Posted by Bogdan.Andro:
Originally Posted by corinka:
Cred ca suntem mai multi de 4 %. 
|
Mă refeream doar la ortodocşi.
|
Eu nu. Nici macar nu tin minte sa fi specificat ca sunt ortodoxa. Cand spun crestin nu ma refer doar la ortodocsi. Chiar si orice preot ortodox cat de cat mai rasarit nu-ti va spune despre catolici ca sunt eretici si ca nu se pot mantui. De altfel, Biserica Ortodoxa recunoaste botezul catolic. Daca un crestin din alt cult vrea sa se converteasca la ortodoxie este rebotezat, cu exceptia catolicului caruia i se recunoaste botezul catolic. De ce? Mi-a explicat un preot ca la botez, copilul nu este doar udat, ci si miruit. Singurii carer folosesc si mirul, pe langa apa, la botez, sunt ortodocsii si catolicii, Restul, nu.
Spuneam ca adevarul este undeva la mijloc si iata un exemplu. Catolicii cred in purgatoriu. Ei cred ca dupa moarte omul poate ajunge in rai, iad sau purgatoriu. Ei se roaga pentru sufletele din purgatoriu, pentru ca doar unele dintre acelea mai pot migra in rai. Deci ei cred ca exista ceva intre rai si iad.
La ortodocsi este altfel, ei cred ca imediat dupa moarte exista un fel de judecata temporara, in urma careia sufletul poate ajunge in rai sau in iad. Noi ne rugam pentru aceste suflete, iar in final, dupa Judecata de Apoi, sufletele vor ocupa un loc definitiv in rai sau in iad. Asa am invatat eu la religie. Deci, indirect, avem si noi un purgatoriu.
Eu sunt ortodoxa, asa am crescut de mica si intentionez sa imi pastrez religia, dar cred ca, daca as fi putut opta la inceput, fara a fi influentata de familie, probabil ca as fi fost luterana.
Apropo de anecdote, am citit si eu una, nu mi-o mai amintesc exact, dar, in mare, era cam asa. Un om moare si ajunge sa viziteze raiul si iadul. Initial ii este prezentat iadul: intr-o sala mare, mai mult oameni stau la o masa, iar pe masa sunt oale pline cu mancare. Oamenii au legate de brate niste linguri cu cozi prea lungi, astfel ca nu puteau manca, deoarece lingurile erau prea lungi si nu ajungeau cu gura la varful lor, unde era mancarea, asa ca oamenii erau slabi si infometati.
Se duc apoi in rai, care arata exact la fel, cu mese pline cu mancare, oameni cu linguri legate de brate, linguri la fel de lungi, numai ca de data aceasta oamenii erau bine hraniti pentru ca gasisera o metoda sase indestuleze: se hraneau unii pe ceilalti.